Το Τρίκλινον ή Τρίκλινο πρώην δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ινάχου και από 1-1-2011 του διευρυμένου Δήμου Αμφιλοχίας. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Επαρχίας Βάλτου του Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Ήταν έδρα της πρώην κοινότητας Τρικλίνου. Το Τρίκλινο ονομαζόταν παλαιότερα Καρυές. Το 1840 εμφανίζεται με το όνομα Πριάντζα ως οικισμός του Δήμου Ιδομένης Βάλτου και το 1845 ως Πριάντσα (Φ.Ε.Κ.22 /18-12-1840 & Νόμος ΚΕ της 5-12-1845). Αποτελούσε ενιαία κοινότητα με την Αλευράδα. Η Αλευράδα με το Β.Δ. της 31-8-1911 αποσπάσθηκε από την κοινότητα Τρικλίνου (Φ.Ε.Κ. 261/12/τ.Α΄).
Ο σημερινός πληθυσμός του Διαμερίσματος, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ανέρχεται σε 314 κατοίκους και βαίνει συνεχώς μειούμενος. Κύρια αιτία είναι οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την απώλεια εκατοντάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης στον Κάτω Τρίκλινο, μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών και τη γενικότερη εξέλιξη της οικονομίας στην περιοχή και της οικονομικής πολιτικής της χώρας μετά την μεταπολίτευση.



Το Τρίκλινο συνδέεται οδικά τόσο με την Ευρυτανία (μέσω της γέφυρας Τατάρνας, στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών Αχελώου) όσο και με το Αγρίνιο και την Αμφιλοχία.
Από το Τρίκλινο (Πριάντζα) κατάγονταν ο Γιαννάκης Κασβίκης, χιλίαρχος, που έπεσε μαχόμενος κατά των Τούρκων στις 28 Φεβρουαρίου 1826 στο νησάκι Ντολμάς στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.
Από το Τρίκλινο κατάγονταν επίσης ο ηγούμενος του ιστορικού μοναστηριού της Τατάρνας Στέφανος Παπαδημητρίου και ο αγωνιστής της εθνικής αντίστασης γιατρός Χαρίλαος Ι.Παπαϊωάννου με τους αδελφούς του Αλέξανδρο (έφεδρο αξιωματικό) και Χριστόφορο (εκπαιδευτικό)





Ο Χαρίλαος Ι.Παπαϊωάννου, ιατρός, γεννήθηκε το 1896 στο Τρίκλινο και ήταν δευτερότοκος γιος του παπα- Ιωάννη Γκρέκα από όπου προήλθε και το μετέπειτα επώνυμο Παπαϊωάννου. Ως γιατρός διακρίθηκε για την ανιδιοτέλειά του για τις ιατρικές υπηρεσίες που πρόσφερε κάτω από αντίξοες συνθήκες (έλειψη συγκοινωνιών, συνθήκες φτώχειας, Γερμανική κατοχή και εμφύλιος πόλεμος) που επικρατούσαν στα ορεινά χωριά του Βάλτου και της όμορης περιοχής της Ευρυτανίας. ΄Εχασε τη ζωή του το 1943 κάτω από αδιευκρίνηστες συνθήκες, πιθανώς από δηλητηρίαση αντιπάλων, που εποφθαλμιούσαν τη θέση του στην αντιστασιακή οργάνωση ΕΔΕΣ. Από το Τρίκλινο κατάγεται και ο διακεκριμένος καρδιολόγος Χαρίλαος Αλεξάνδρου Παπαϊωάννου, που υπηρετεί στο Νοσοκομείο ΝΜΤΣ με ειδίκευση στη στεφανιογραφία.
πληροφοριες wikipedia φωτο greece.com

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *