Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022
Αρχική ΝΕΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ «Τραγικό συμπόσιο», πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Μπαμπίνη Ξηρομέρου!

«Τραγικό συμπόσιο», πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Μπαμπίνη Ξηρομέρου!


Τη διάσωση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης της Μπαμπίνης, αλλά και του Ξηρομέρου, έχουν ως στόχο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το φετινό καλοκαίρι από το Σύλλογο Μπαμπίνης «Χριστόδουλος Παμπλέκης».
Στις φετινές εκδηλώσεις κορυφαία στιγμή ήταν και πάλι το «Τραγικό συμπόσιο», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν δωρεάν το περίφημο φαγητό, δηλαδή γιδίσιο (τραγίσιο) κρέας με μακαρόνια, μαγειρεμένο σε παραδοσιακά καζάνια από τον αρχιμάγειρα Σπύρο Μπενέκο (με βοηθό το γιό του Σωτήρη ο οποίος θα είναι ο νέος ΣΕΦ)που κρατά την παράδοση και εφαρμόζει πιστά τη συνταγή των προγόνων του.
Το «Τραγικό συμπόσιο», είναι ένας πόλος έλξης για ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, αποτελεί ένα έθιμο μοναδικό στο είδος του τόσο λόγω του χαρακτήρα του, όσο και της μεγάλης απήχησης και συμμετοχής του κόσμου που έχει.
Τα παιδιά του Συλλόγου Μπαμπίνης με τη βοήθεια και ενεργή συμμετοχή όλων των κατοίκων ετοίμασαν τα καζάνια στο χώρο δίπλα στο προαύλιο της εκκλησίας, τεμάχισαν το κρέας και έβαλαν φωτιά στα καζάνια. Η διαδικασία ξεκίνησε από το πρωί και το απόγευμα μόλις το κρέας έβρασε μαζί με τα μακαρόνια, το σέρβιραν στους παρευρισκόμενους.
Την εκδήλωση άνοιξε ο συμπατριώτης μας Στάθης Πολύζος με ένα παραδοσιακό τραγούδι της τάβλας ακολούθησε το χορευτικό συγγρότημα ”Μερακλήδες Αγρινίου” με παραδοσιακά τραγόυδια και στη συνέχεια γλέντι και χορός στο προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου και με την ορχήστρα του Παύλου Θώδη με τους ήχους του κλαρίνου με τον Χρήστο οικονόμου, από όλους τους παρευρισκόμενους μέχρι που βγήκε ο ήλιος.
Συγχαρητήρια στα παιδιά της Μπαμπίνης που στηρίζουν, συνεχίζουν και διαδίδουν την λαϊκή μας παράδοση, για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.


http://mpampini.blogspot.gr

0Shares