Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ημερήσιου Γυμνασίου και Λυκείου Φυτειών

Σαφείς αντιρρήσεις για οικονομικούς, πρακτικούς και άλλους λόγους εκφράζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων για τη μη έγκριση λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού της Β’ και Γ’ Λυκείου στις Φυτείες Ξηρομέρου.

Με επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας που κοινοποιείται στους συναρμόδιους φορείς ζητείται η σχετική απόφαση να αναθεωρηθεί για να μη χρειάζεται η μετακίνηση σε άλλες περιοχές υπό δυσμενείς οικονομικές συνθήκες ή στη χειρότερη περίπτωση …μετακόμιση!

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής των γονέων και κηδεμόνων προς τον υπουργό Παιδείας: 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ημερήσιου Γυμνασίου – Λυκείου Φυτειών εκφράζει τη βαθιά δυσαρέσκειά του για τη μη έγκριση λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού της Β’ και Γ’ Λυκείου για το σχολικό έτος 2024-202. σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 101210/Δ2/06-09-2024 Υ.Α.  Η απόφαση αυτή αφορά τμήματα κατεύθυνσης με 3 μαθητές στη Β΄ Λυκείου και 3 μαθητές στη Γ’ Λυκείου,

Το Γυμνάσιο – Λύκειο Φυτειών βρίσκεται σε απομακρυσμένη αγροτική περιοχή με ελάχιστους οικονομικούς πόρους, όπου οι κάτοικοι είναι κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Οι μαθητές μας προέρχονται από τρίτεκνες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Η απόφαση για την κατάργηση αυτών των τμημάτων προκαλεί τεράστια αναστάτωση και δημιουργεί αδιέξοδο όχι μόνο στις εμπλεκόμενες οικογένειες, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν σε μια πιθανή μετακόμιση ή αλλαγή σχολείου για τα παιδιά τους, αλλά και την τοπική κοινωνία σχετικά με το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την ποιοτική και ολοκληρωμένη μόρφωση των παιδιών μας.

Η γεωγραφική θέση του σχολείου μας, καθώς και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες εξαιρετικά δύσκολη τη μεταφορά των μαθητών σε άλλο σχολείο. Μια τέτοια απόφαση συνεπάγεται τεράστιες κοινωνικές οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στους μαθητές καθώς οι οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις μια μετακόμισης ή της διαρκούς μετακίνησης των παιδιών τους σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες.

Επιπλέον, η ψυχολογική πίεση στους μαθητές αυτών των τμημάτων είναι  ήδη μεγάλη λόγω της προετοιμασίας τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η κατάργηση των τμημάτων τους εντείνει την αβεβαιότητα και την απογοήτευση, επιδρώντας αρνητικά στην ψυχολογική τους κατάσταση και την εκπαιδευτική τους επίδοση. Είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε την ψυχική τους υγεία και τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν απρόσκοπτα την προσπάθειά τους για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η διατήρηση των ολιγομελών τμημάτων στη Β’ και Γ’ Λυκείου δεν επηρεάζει τη δημοσιονομική πολιτική του κράτους, καθώς δεν προκαλεί πρόσθετη δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως, η κατάργηση αυτών των τμημάτων προκαλεί μεγάλη κοινωνική αναταραχή σε οικογένειες πολύτεκνες και μονογονεϊκές με δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα, κοινωνικά αδιέξοδα και τεράστιο ψυχολογικό κόστος στα παιδιά μας. Ως Γονείς είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον των παιδιών μας. Τα παιδιά μας δεν πρέπει να είναι θύματα μιας τέτοιας υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας δεδομένου ότι είναι ουσιαστικά και η μοναδική μας εκπαιδευτική διέξοδος που μπορούμε να τους προσφέρουμε για ένα καλύτερο αύριο.

Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και τις εισηγήσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, σας ζητούμε θερμά να επανεξετάσετε την απόφασή σας και να εγκρίνετε το αίτημα μας για λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού στη Β’ και Γ’ Λυκείου Φυτειών για το σχολικό έτος 2024-2025.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ευελπιστούμε το Υπουργείο να προβεί σε θετική εισήγηση.

Από xiromeropress