Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021
Αρχική STORIES Χανιά: Το ανατριχιαστικό πεντοζάλι στα Σφακιά για την επέτειο της επανάστασης

Χανιά: Το ανατριχιαστικό πεντοζάλι στα Σφακιά για την επέτειο της επανάστασης


Χόρευαν για 5 λεπτά επαναλαμβάνοντας ονόματα των οπλαρχηγών της θρυλικής επανάσταση του 1770. Οι εικόνες από τα Χανιά προκαλούν συγκίνηση…
Στην Ανώπολη Σφακίων στα Χανιά και στην πλατεία του χωριού, όπου είναι και η προτομή του Δασκαλογιάννη, εορτάστηκε σήμερα, παρουσία πολιτικών, στρατιωτικών, κατοίκων της Ανώπολης και άλλων χωριών των Σφακίων, η θρυλική επανάσταση του ήρωα Δασκαλογιάννη.
Μετά την αρχιερατική Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πλατείας της Ανώπολης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων και ο Δήμαρχος Σφακίων, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον δικηγόρο Μανούσο Κονταράκη Μανούσο.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Δασκαλογιάννη, τήρηση ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα «λεβέντικο» πεντοζάλι από τον μουσικοχορευτικό σύλλογο «Τα Σφακιά» που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο όπως και το τραγούδι κοπέλας από τα Σφακιά για τη θυσία των προγόνων της.
Όπως θα δείτε και στο βίντεο οι χορευτές, φώναζαν στο ρυθμό της κρητικής λύρας, τα ονόματα αγωνιστών της Επανάστασης του 1770.

Πηγή: flashnews.gr/makeleio.gr