ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ


Ήταν ο ερωτευμένος με την Αννούλα ψαράς στην ταινία “Γοργόνες και μάγκες” και ο αυστηρός αδερφός στην ταινία “Μια κυρία στα μπουζούκια”.
Αν και δεν έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους, είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του ελληνικού κινηματογράφου. Κατά τη διάρκεια της κινηματογραφικής του καριέρας πήρε μέρος σε 30 ταινίες και έπαιξε στο πλευρό μεγάλων ηθοποιών όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Κώστας Βουτσάς και η Ρένα Βλαχοπούλου.

Είχε γεννηθεί το 1935 στην Πάτρα και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Εθνικού Ωδείου και κινηματογράφο στην ΑΣΚΕ. Είχε ακόμη έναν αδερφό από τη δεύτερο σύντροφο του πατέρα του. Όταν οι γονείς του χώρισαν, μετακόμισε με τη μητέρα του στην Αθήνα. Η πρώτη του συμμετοχή στον κινηματογράφο έγινε το 1961 στην ταινία “Ο παληκαράς” στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Νίκος Σταυρίδης, ακολούθησε η ταινία “Το παιδί του μεθύστακα” και το 1964 έπαιξε στην ταινία “Λόλα”, στην οποία πρωταγωνιστούσε η Τζένη Καρέζη και ο Νίκος Κούρκουλος και σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Πήρε μέρος σε θιάσους και έκανε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα.
Ενσάρκωσε τον δικηγόρο στην ταινία “Κοινωνία ώρα μηδέν”, τον Σώτο στην ταινία “Οι θαλασσιές οι χάντρες” , τον ράφτη στην ταινία “Βίβα Ρένα” και τον ντετέκτιβ στην ταινία “Η ζηλιάρα”. Είχε μεγάλη γκάμα από ρόλους και μέχρι τη δεκαετία του ’70 είχε προλάβει να παίξει σε σπουδαίες παραγωγές του κινηματογράφου.

Τα επόμενα χρόνια αφοσιώθηκε στη συγγραφή έργων και σε διασκευές έργων για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Μετέφερε τo μυθιστόρημα «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου στην τηλεόραση (τη σεζόν 1979-1980 στην ΕΡΤ) και έγραψε σενάρια για τις σειρές «Χαμογελάστε παρακαλώ» (1983) στην ΕΡΤ, «Οικογένεια Βλαμμένου» (1986) του Δ. Ψαθά στην ΕΡΤ, «Μια απίθανη γιαγιά» (1991) στην ΕΤ2, «Το λευκό σταυρόλεξο» (1986) στην ΕΡΤ, «Το ημερολόγιο ενός θυρωρού» (1979) στην ΥΕΝΕΔ και πολλές ακόμη.
Πέθανε σε ηλικία 83 ετών στις 3 Ιανουαρίου 2018. Είχε αποκτήσει έναν γιο, τον Νίκο ο οποίος ήταν ναυπηγός και του χάρισε έναν εγγονάκι που υπεραγαπούσε. Όπως είχε αναφέρει ο αδερφός του στο pelop.gr, «Ηταν κλειστός. Δεν μίλαγε πολύ, σχεδόν καθόλου, αλλά τα επεξεργαζόταν όλα στο μυαλό του. Ήταν ένας άνθρωπος ηπίων τόνων, πολύ μορφωμένος. Ηταν ένας άνθρωπος που αγωνιζόταν για τη ζωή, για τους διπλανούς του και τους οικείους του»».
Δείτε απόσπασμα από την ταινία “Υπάρχει και Φιλότιμο”:

πηγη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *