ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ

Στο Αρχοντοχώρι σήμερα στις 26 Σεπτέμβρη 2021 ημέρα Κυριακή και ώρα 20.00 πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων του Αρχοντοχωρίου, παρουσία του Κοινοτικού Συμβουλίου, του Δημάρχου Ξηρομέρου, των
Αρχηγών των Παρατάξεων του Δήμου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, των Προέδρων των Πολιτιστικών Συλλόγων και πλήθους κατοίκων.

Η συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε να εκδοθεί και να σταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς το παρακάτω ψήφισμα:
Με το παρόν ψήφισμα εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας αναφορικά με την εγκατάσταση των τριών (3) φωτοβολταικων σταθμών στις θέσεις «ΞΕΡΟΤΟΠΟΣ, ΡΟΥΓΟΒΙΤΣΑ, ΚΥΛΦΟΒΟΥΝΙ & ΚΟΥΤΟΥΠΕΣ», «ΣΟΧΑ & ΚΟΛΕΤΙΝΑ», και «ΣΟΧΑ -ΞΕΡΟΤΟΠΟΣ» στη Δημοτική Ενότητα Αλυζίας του Δήμου Ξηρομέρου.
Επιθυμούμε να ματαιωθούν όλα τα σχέδια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην Κοινότητα Αρχοντοχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Αλυζίας του Δήμου Ξηρομέρου.
Στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την εγκατάσταση δέκα τεσσάρων (14) φωτοβολταικων πάρκων στο Δήμο Ξηρομέρου τρία (3) εκ των οποίων στην

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ

 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα τρία αιτούμενα Φ.Β. πάρκα στην κοινότητα Αρχοντοχωρίου Ισχύος 69, 115 και 254 (MW) αντίστοιχα θα καλύψουν με πάνελ 6.570 στρέμματα.
Δικαιούχοι των τριών (3) αυτών σταθμών είναι δυο ανώνυμες εταιρείες, η CANTREVA ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και η VOLTALIA GREECE ΑΕ.
Η CANTREVA ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ έχει πάρει άδεια παραγωγού και έχει κατατεθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για γνωμοδότηση στο Δήμο  Ξηρομέρου με τον τίτλο «Μονάδα παραγωγής ενέργειας (φωτοβολταϊκός σταθμός)
ΙΣΧΥΟΣ 115 MW στη θέση Σόχα – Ξερότοπος της κοινότητας Αρχοντοχωρίου της Δημοτικής ενότητας Αλυζίας».
Δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, αλλά μικρότερης κλίμακας και με ειδική χωροθέτηση αφού τα βοσκοτόπια είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση ενός κατ εξοχήν κτηνοτροφικού χωριού όπως το δικό μας.

Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν εναλλακτικές και ισοδύναμες λύσεις για να μπορέσει η χώρα μας να καλύψει τις ανάγκες της και τους στόχους,που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Σε κάθε περίπτωση η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορεί να επιτρέψει την παραχώρηση όλων τον εδαφών μιας κοινότητας σε δυο
ανώνυμες εταιρίες και την έξωση από αυτά κάθε οικονομικής δραστηριότητας των κατοίκων.
– Η παραχώρηση 7 χιλιάδων στρεμμάτων κοινοτικής έκτασης σε δυο ανώνυμες εταιρίες θα οδηγήσει σε αφανισμό το Αρχοντοχώρι.
– Η οικονομία του χωριού μας βασίζεται στην κτηνοτροφία η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των βοσκοτόπων με φωτοβολταϊκά πάνελ θα σημάνει το τέλος της.
– Οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων θα σταματήσουν αφού δεν θα υπάρχει κοινοτική γη για να νοικιάσουν για τη θρέψη των κοπαδιών τους.
– Οι συνέπειες για τη φύση και το περιβάλλον θα είναι μακροπρόθεσμα καταστροφικές.
– Τα φωτοβολταϊκά πάρκα χιλιάδων στρεμμάτων θα αλλάξουν το τοπικό κλίμα αφού θα αυξηθεί η θερμοκρασία, ο αέρας θα γίνει πιο ζεστός και επιβλαβής για την υγειά και ο τόπος που μεγάλωσε γενιές και γενιές θα μαραζώσει.
– Αυτός ο τόπος είναι δικός μας τον αγαπάμε και τον πονάμε και δεν θέλουμε να τον οδηγήσουμε στον αφανισμό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και για πολλούς άλλους ακόμα:
Καλούμε
– τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τη ΡΑΕ και τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας να απορρίψουν τις ΜΠΕ και να ακυρώσουν τα έργα των ΑΣΠΗΕ.
– την κοινότητα Αρχοντοχωρίου, το Δήμο Ξηρομέρου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να μπουν επικεφαλής των δημοτών και να συντονίσουν τις αντιδράσεις, υπηρεσιακές και νομικές, για να προστατευτεί ο τόπος μας
– όλους τους φίλους συνδημότες μας, τους απανταχού συγχωριανούς μας, να αντιδράσουν αποφασιστικά, συντονισμένα και οργανωμένα μέσα από τους Συλλόγους και την Κίνηση
Πολιτών.

Λεμέ όχι στην αποστέρηση της γης και της ζωή μας.
Να γίνει παντού γνωστό το μήνυμα:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ

 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ

 

Από xiromeropress