Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος – και τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας -χαρακτήρισε δύσκολο να αλλάξουν τα όρια των Μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο. Eπισήμανε πως είναι θέμα της Ιεραρχίας και αποδέχτηκε πως το Αγρίνιο είναι η μόνη μεγάλη πόλη που δεν αποτελεί έδρα μητροπόλεως. Από τα λεγόμενα του ευλόγως  συμπεραίνεται πως σχετικές διεργασίες είναι σε εξέλιξη στους εκκλησιαστικούς κύκλους. 

O  Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος με την ιδιότητα πρωτίστως του Τοποτηρητή της χηρεύουσας Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας παραχωρεί συνέντευξη Τύπου  στο Μεσολόγγι.

Η επιλογή του κ. Ιερόθεου να οργανώσει συνέντευξη Τύπου από μόνη της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι κάτι που σπανίζει στα χρονικά της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία, μετά την εκδημία του μακαριστού Κοσμά, στο προσκήνιο είναι κρίσιμα εκκλησιαστικά ζητήματα.

Ένα από αυτά είναι το ενδεχόμενο αλλαγής ορίων των Μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας, θέμα για το οποίο υπάρχουν διεργασίες καθώς επανήλθε το αίτημα για Μητρόπολη με έδρα το Αγρίνιο ενώ διακινούνται και σενάρια για διεύρυνση ορίων της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

«Το θέμα με ενδιαφέρει άμεσα αλλά η θέση μου είναι λεπτή»

Ευλόγως για το θέμα εκφράστηκε ερώτηση προς τον Μητροπολίτη Ιερόθεο. Από την απάντηση του προκύπτει πως το θέμα είναι υπαρκτό έστω κι αν δεν συζητείται στο προσκήνιο. Συγκεκριμένα, απάντησε τα εξής:

«Ως Μητροπολίτης Ναυπακτίας η θέση μου είναι λεπτή. Δεν θα αναφερθώ δημοσίως στο θέμα και έδωσα εντολή όσοι εργάζονται στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας να μην εκφράζουν απόψεις. Το θέμα με ενδιαφέρει άμεσα αλλά επισήμως δεν γίνεται συζήτηση συνοδικά. Αρμόδια όργανα είναι η Ιεραρχία της εκκλησίας όχι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. 81 μητροπόλεις συν Αρχιεπισκοπή πρέπει να αποφασίσουν μετά από εισήγηση. Και ακολούθως  ότι αποφασιστεί θα πρέπει να εφαρμοστεί από την πολιτεία με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. 

Το θέμα το γνωρίζω πολύ καλά και σας λέω ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει. Το Μεσολόγγι είναι Ιερά Πόλη. Δεν γίνεται να χάσει την έδρα. Το Αγρίνιο είναι πόλη 100.000 κατοίκων και είναι η μοναδική τέτοιας έκτασης που δεν είναι έδρα. Η Ναύπακτος ως Μητρόπολη έχει μεγάλη ιστορικότητα. Είναι πολύ δύσκολο».

Aπαντώντας μάλιστα σε άλλη σχετική ερώτηση ο κ. Ιερόθεος αποδέχτηκε ότι παρουσιάζονται δυσλειτουργίες και ότι για αυτό ουσιαστικά εκκινεί η όλη συζήτηση για την αλλαγή των ορίων. Ωστόσο επανέλαβε τη δυσκολία της διχοτόμησης. Ανέφερε ότι υπάρχουν παράμετροι που λαμβάνονται υπόψιν σε κάθε Μητρόπολη. Έθεσε ως παράδειγμα την Μητρόπολη Ναυπάκτου η οποία ανέφερε ότι συγκριτικά με άλλες έχει πενιχρά έσοδα.

Ερωτηθείς για το αν θα μπορούσε η πολιτεία να παρέμβει για αλλαγή ορίων, απάντησε: «Είναι δύσκολο και αυτό. Υπάρχει καλή συνεργασία με την πολιτεία. Αν η εκκλησία θελήσει κάτι η πολιτεία θα το υιοθετήσει. Αν ισχύσει το αντίθετο δεν βλέπω το λόγο να υιοθετηθεί».

«Όλα δείχνουν Οκτώβριο» για τον διάδοχο του μακαριστού Κοσμά

Ενδιαφέρουσα είναι η απάντηση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου και για τη διαδικασία εκλογής νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, του διαδόχου δηλαδή του μακαριστού Κοσμά.

Από τα λεγόμενα του προκύπτει ως πιθανότερη χρονική περίοδος εκλογής νέου Μητροπολίτη ο προσεχής Οκτώβριος που θα συγκληθεί η Ιεραρχία. Αυτό θα συμβεί καθώς λόγω πανδημίας δεν αναμένεται να συγκληθεί η Ιεραρχία τον Φεβρουάριο. «Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο αν αποφασιστεί μέχρι τότε αλλαγή ορίων της Μητρόπολης με κάποιο τρόπο οπότε και πρέπει να αποφασίσει η Ιεραρχία», σημείωσε ο κ. Ιερόθεος.

Ειδικότερα, απάντησε τα εξής: «Η τακτική Ιερά Σύνοδος συνέρχεται κάθε Οκτώβριο. Επί Χριστοδούλου υπήρχαν σε τακτά διαστήματα συγκλήσεις εκτάκτων ιερών Συνόδων. Επί Ιερωνύμου δεν γίνονται τόσο τακτικά. Ξέραμε από την τελευταία τακτική του Οκτωβρίου ότι θα συγκληθεί έκτακτη τον Φεβρουάριο αλλά λόγω έξαρσης κορωνοϊού φαίνεται ότι δεν θα γίνει. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να συγκληθεί μετά το Πάσχα αλλά όλα δείχνουν ότι πάμε για Οκτώβριο. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο αν αποφασιστεί μέχρι τότε αλλαγή ορίων της Μητρόπολης με κάποιο τρόπο οπότε και πρέπει να αποφασίσει η Ιεραρχία».

«Να κριθεί στην ολότητα του το έργο Κοσμά»

O τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος δεν παρέλειψε-στο ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου- να αναφερθεί στον μακαριστό μητροπολίτη Κοσμά και στην ποιμαντορική του περίοδο.

Επισήμανε πως τον ψήφισε να εκλεγεί και χαρακτήρισε σημαντικό το έργο του που «πρέπει να κρίνεται στην ολότητά του και όχι με βάση κάποιες αποφάσεις» προσθέτοντας πως προσέφερε πολλά στην περιοχή.

«Να σεβόμαστε το έργο της ιατρικής επιστήμης»

Ο κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε σε τρεις μεγάλες κρίσεις που βίωσε εσχάτως η χώρα: Οικονομική, προσφυγική και τώρα υγειονομική. «Χρειάζεται ομόνοια και αποφυγή των άκρων. Όχι ακρότητες», επισήμανε ενώ τόνισε πως πρέπει «να σεβόμαστε το έργο της ιατρικής επιστήμης».

«Η σύγκρουση μεταξύ εκκλησίας και επιστήμης έγινε το μεσαίωνα. Τώρα πρέπει να υπάρχει σεβασμός μεταξύ εκκλησίας και επιστήμης», υπογράμμισε.

«Δε μπορεί το πεζοδρόμιο να ανεβαίνει στον άμβωνα»

Για τα υγειονομικά μέτρα-στα οποία ο ίδιος έχει δώσει έμφαση- σημείωσε πως «δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με τα θεολογικά». «Όπως ντυνόμαστε το χειμώνα με τα κατάλληλα ρούχα, όπως έχουμε ψύξη και θέρμανση στους ναούς, έτσι τηρούμε και τα μέτρα. Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται από όλους», επισήμανε.

«Εγώ ως τοποτηρητής μητροπολίτης οφείλω να υπακούω στην Ιεραρχία της Εκκλησίας. Οι ιερείς στην Αιτωλία και Ακαρνανία οφείλουν να υπακούν σε μένα. Με μνημονεύουν στις λειτουργίες. Δεν γίνεται να με παρακούσουν. Από το Τριώδιο θα αρχίσω να στέλνω κηρύγματα για να αναγνωστούν στους ιερούς ναούς. Εκεί θα δείτε και θα καταλάβετε ότι στο Ναό ο πιστός πάει για να ηρεμήσει. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Δε μπορεί το πεζοδρόμιο να ανεβαίνει στον άμβωνα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Από xiromeropress