Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣΑφιέρωμα: Βραχογραφία του Ιησού Χριστού του Παντοκράτορα,στο χωριό Πουρνιά!

Αφιέρωμα: Βραχογραφία του Ιησού Χριστού του Παντοκράτορα,στο χωριό Πουρνιά!


Λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό Πουρνιά Κονίτσης, σε μια εσοχή ενός βράχου, καλά προστατευμένη από τα καιρικά φαινόμενα και σε ύψος 18 μέτρων από τον δρόμο, βρίσκεται η «βραχογραφία του Ιησού Χριστού του Παντοκράτορα».
Λέγεται ότι κατασκευάστηκε στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα, πιθανότατα από Χιοναδίτες ζωγράφους, που μάλλον ήξεραν καλά την περιοχή και διάλεξαν το σωστό σημείο. Και αυτό γιατί το έργο τους για δυο σχεδόν αιώνες αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό στις βροχές, στα χιόνια αλλά και στον ήλιο της περιοχής.






Για το πως δημιουργήθηκε η βραχογραφία υπάρχει και μια άλλη τοπική φήμη που θέλει αυτή αλλά και το διπλανό γεφύρι της Μαυρόπετρας να το έφτιαξε μια καλογριά που έζησε στη περιοχή.
Κατά το πέρασμα των χρόνων η σπάνια αυτή αγιογραφία κινδύνεψε να καταστραφεί αρκετές φορές, παλιότερα από τα Οθωμανικά πυρά αλλά και στη συνέχεια από επίδοξους χρυσοθήρες που έψαχναν στη περιοχή για κρυμμένους θησαυρούς.
Όμως το 2008 η 8η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συντήρησε την βραχογραφία και κάνοντας διάφορες εργασίες στο έδαφος ενίσχυσε και την αντοχή του βράχου.

/apeirosgaia.wordpress