Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι, όταν κοιτούν στον ουρανό και βλέπουν άσπρες γραμμές να διαγράφονται πίσω από ένα αεροπλάνο, την ώρα που αυτό σχίζει τους αιθέρες, πιστεύουν ότι βρήκαν την απόδειξη ότι μας.. ψεκάζουν. Άλλωστε, αυτές οι γραμμές εμφανίζονται σε καταγάλανο ουρανό, χωρίς ίχνος από σύννεφα, άρα δεν είναι σύννεφα κι εκείνες. Μόνο που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με ψεκασμούς ή οποιαδήποτε άλλη θεωρία συνωμοσίας. Ένας πιλότος, ο Πάτρικ Σμιθ, εξηγεί μέσα από την ιστοσελίδα του (www.askthepilot.com) τι ακριβώς συμβαίνει.
Κάτω από τα εξωτερικά άκρα των φτερών του αεροπλάνου, η ατμοσφαιρική πίεση είναι υψηλότερη, με αποτέλεσμα ο αέρας ν’ ανεβαίνει προς τα πάνω, όπου επικρατεί χαμηλότερη πίεση. Καθώς συμβαίνει αυτό, δημιουργείται μια σφιχτή, κυκλική ροή, που ακολουθεί το αεροσκάφος σαν ένα ζευγάρι πλάγιων ανεμοστρόβιλων. Αν υπάρχει ο σωστός συνδυασμός θερμοκρασίας, πίεσης και υγρασίας, η υγρασία που υπάρχει στους πυρήνες αυτών των δινών συμπυκνώνεται και γίνεται ορατή, να ακολουθεί το αεροπλάνο, σαν γκρίζα φίδια από ατμό, που σπαρταρούν, κατά τη λογοτεχνική περιγραφή του Αμερικανού πιλότου και συγγραφέα. Μάλιστα, αν το φτερό δυσκολεύεται να προωθήσει την άνοδο του αέρα, οι στρόβιλοι είναι ακόμη πιο έντονα ορατοί. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως τα ίχνη αυτά είναι καλύτερα ορατά, όταν το αεροπλάνο είναι σε απογείωση ή λίγο πριν την προσγείωση.
Βέβαια, η υγρασία δεν συμπυκνώνεται μόνο στα φτερά, αλλά και σε άλλα σημεία του αεροπλάνου, όπως στα αεροδυναμικά πτερύγια, αλλά και στους πυλώνες προσάρτησης του κινητήρα την ώρα της απογείωσης. Τα άσπρα ίχνη που εμφανίζονται στον ουρανό δεν είναι τίποτε περισσότερο από ατμός, που προκαλείται από αόρατα ρεύματα γύρω από τον πυλώνα. Και γενικότερα, όπου εμφανίζονται αντίστοιχα ίχνη, πρόκειται απλά για το αποτέλεσμα της συμπύκνωσης που προξενείται από το σωστό συνδυασμό υγρασίας, θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης.
Έτσι, λοιπόν, η απάντηση είναι τόσο απλή και καθόλου συνομωσιολογική, αν και διαισθάνομαι ότι οι περισσότεροι που πιστεύουν ότι κάποιοι μας… ψεκάζουν, απλά βολεύονται να έχουν αυτήν την αυταπάτη, ώστε να δικαιολογήσουν τις προσωπικές τους ανασφάλειες και αγωνίες, οπότε δύσκολα θα δεχτούν οποιαδήποτε απάντηση, απ’ όποιον κι αν προέρχεται ή όσο επιστημονικά κι αν είναι τεκμηριωμένη, πολύ απλά επειδή δεν τους βολεύει η αλήθεια.
ola-ta-kala.blogspot.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *