Η ομιλία του Προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου Θεόδωρου Γρίνου

Στα πλαίσια της Πανελλήνιας κινητοποίησης των αγροτών, αποφασίσαμε για αρχή να δώσουμε το δικό μας παρών σε τοπικό επίπεδο.
Φίλοι μου, ο πρωτογενής τομέας τσακίζεται, βρίσκεται υπό διωγμό. Μια σειρά από προβλήματα και βάρη μας καταποντίζουν και δεν αφήνουν να δούμε με αισιοδοξία το αύριο.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Με βάση το νέο ασφαλιστικό θα πληρώνουμε κάθε μήνα εισφορές ανάλογα με το εισόδημά μας. Και ρωτάω σε μια αγροτική οικογένεια δεν είναι μόνο οι αρχηγοί της εκμετάλλευσης υπάρχουν και άλλα μέλη που θα πρέπει να ασφαλιστούν. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν 4 μέλη είναι γύρω στα 400 ευρώ το κατώτερο που θα βρεθούν.
ΦΠΑ: Με 24% στα αγροεφόδια και τα καύσιμα έχουμε ένα τεράστιο κόστος παραγωγής και σε συνάρτηση με τις εξευτελιστικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα το κέρδος είναι μηδαμινό.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Με 26% φόρο, συν φόρο προκαταβολής, συν φόρο αλληλεγγύης το βάρος είναι τεράστιο. Πως θα πληρωθούν όλα αυτά με απλά μαθηματικά; Δεν βγαίνει! Τα χρήματα δεν φτάνουν! Σε λίγο θα χρωστάμε όλοι!
ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ: έχουμε την μεγαλύτερη κτηνοτροφία κατά νομό πανελλαδικός με πάνω από ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ζώα. Και ο επιλέξιμος βοσκότοπος όπως αυτοί τον θέλουν. Δεν φτάνει. Ως τώρα παίρναμε από άλλους νομούς από δω και πέρα τι?
ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ: Όλοι φέτος πήραμε πολύ μικρότερα ποσά από ότι παίρναμε. Γιατί με βάση τη νέα ΚΑΠ αν κάποιος είναι στην Αθήνα, ζει κι εργάζεται εκεί και έχει ένα χωράφι στο χωριό πήρε χρήματα, ενώ το μέτρο αυτό ήταν μόνο για τους μόνιμους κατοίκους των μειονεκτικών περιοχών.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ: Η πενταετία 2011-2016 τελείωσε τα βιολογικά απλήρωτα από τους κοντά χίλιους κτηνοτρόφους μόνο γύρω στους 360 έχουν πληρωθεί και αυτοί όχι όλα. Και αυτό γιατί οι υπηρεσίες δεν μας έχουν δώσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά για να βγάλουμε άδεις λειτουργίας σταυλικών εγκαταστάσεων. Παρότι έχουμε καταθέσει αιτήσεις εδώ και 4 χρόνια.
ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Έχουν πληρωθεί μόνο δύο χρόνια και αυτό γιατί λένε οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν στέλνουν φακέλους στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχουν λέει προσωπικό.
Συνάδελφοι, όλα αυτά μας οδηγούν στην φτωχοποίηση και τον αφανισμό, μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά με τόσα βάρη δεν βλέπω να αντέχουμε. Ήδη οι εφορίες έχουν προχωρήσει σε μπλοκάρισμα λογαριασμών, ήδη περιουσιακά στοιχεία αγροτών έχουν αρχίσει και βγαίνουν στο σφυρί για μικροποσά.
Με όλα αυτά τα προβλήματα τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης. Για αυτό θα πρέπει όλοι μέσα από τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους που υπάρχουν να αγωνιστούμε αν θέλουμε να παραμείνουμε στις δουλειές μας. Δεν απλώνουμε χέρι, αλλά περήφανα ζητάμε την αμοιβή που μας πρέπει σε αυτά που προσφέρουμε.
Φίλοι μου καλό κουράγιο σε αυτά που έρχονται
Σας ευχαριστώ.
Επίσης μίλησαν οι:
Κοτοπούλης Σπύρος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.Οι εκπρόσωποι του αγροτικού συλλόγου Βόνιτσας: Φεγγάρης Ανδρέας και Τσουνάκας Άγγελος και ο Καλογιάννης Πάνος, Πρόεδρος Αγροτικού Συλ. Κατούνας

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *