Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΆκτιο – Αμβρακία: Στις… ράγες για την ολοκλήρωση – «Γκαζώνει!»

Άκτιο – Αμβρακία: Στις… ράγες για την ολοκλήρωση – «Γκαζώνει!»


Μέσα μόλις τρεις μήνες μετά την επανεκκίνηση το έργο παρουσιάζει απορρόφηση της τάξης του 5%

Μια δεκαετία περίπου μετά τις πρώτες εργασίες για την κατασκευή του πρώτου κάθετου άξονα της Ιόνιας Οδού ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο – Αμβρακία φαίνεται ότι μπήκε στις… ράγες μετά την ολοκλήρωση της λεγόμενης εργολαβίας – σκούπα και έχει ξεκινήσει με ευοίωνες προϋποθέσεις την τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του.

Μετά από πολλά χρόνια αδράνειας και καθυστερήσεων μοιάζει με θαύμα, αλλά είναι πραγματικότητα: ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο – Αμβρακία κατασκευάζεται με βήμα ταχύ.

Τον περασμένο Φεβρουάριου σταδιακά άρχισε η διαδικασία εγκατάστασης των συνεργείων του Ομίλου Μυτηλιναίος, που αναδείχθηκε ο νικητής της εργολαβίας -σκούπα του Υπουργείου Υποδομών για την ολοκλήρωση του πολύπαθου άξονα.

Ήδη μέσα σε μόλις τρεις μήνες περίπου, από την επανεκκίνηση των εργασιών, το έργο, όπως πληροφορείται η «Σ», παρουσιάζει απορρόφηση της τάξης του 5%, πράγμα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τη συνέχεια, καθώς το έργο στο σύνολό τπο θα πρέπει να παραδοθεί στην κυκλοφορία το καλοκαίρι του 2023.

Ως προτεραιότητα έχει τεθεί η λειτουργία της λεγόμενης παράκαμψης της Αμφιλοχίας νωρίτερα από την συνολική προθεσμία περαίωσης του έργου. Και αυτό γιατί στο τμήμα Δρυμός – Αμβρακία, που έχει μήκος 24 χλμ τα 16 χλμ έχουν ήδη ασφαλτοστρωθεί και θα είναι ευκολότερο αυτό να είναι το πρώτο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου, που θα καταστεί νωρίτερα από τα άλλα πλήρως λειτουργικό. Ενώ έτσι με παράκαμψη της πόλης της Αμφιλοχίας θα μειωθεί αρκετά η χρονοαπόσταση της διαδρομής για τη Βόνιτσα και Λευκάδα.

Δημοπρασία από το Υπουργείο για τη λειτουργία και συντήρηση του τμήματος που έχει ήδη δοθεί στην κυκλοφορία
Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι για το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που λειτουργεί ήδη από την πλευρά του Ακτίου (δόθηκε στην κυκλοφορία τον Απρίλιο του 2019) το Υπουργείο Υποδομών ετοιμάζει δημοπρασία για τη συντήρηση και λειτουργία του για τα επόμενα δύο χρόνια. Πρόσφατα μάλιστα εγκρίθηκαν και τα τεύχη δημοπράτησης και επίκειται ο διαγωνισμός για τη συντήρηση και λειτουργία των πρώτων 15 χιλιομέτρων του άξονα (τμήμα Άκτιο – Βόνιτσα) καθώς και του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου. Ο προϋπολογισμός της δημοπρασίας αυτής θα είναι 500.000 ευρώ.


__________________________________________________________________

Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας: Αίτημα για ημικόμβο στη θέση «Ζευγάρι»
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ακτίου – Βόνιτσας ομόφωνα αποφάσισε να προωθήσει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αίτημα για την τροποποίηση της μελέτης του έργου Άκτιο – Αμβρακία, με σκοπό τη δημιουργία κόμβου στη θέση Ζευγάρι.

Στην υποβολή αιτήματος προχωρά ο δήμος Ακτίου- Βόνιτσας προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την τροποποίηση της μελέτης του έργου Άκτιο – Αμβρακία, με σκοπό τη δημιουργία κόμβου στη θέση Ζευγάρι.

Καθώς το έργο έχει επανεκκινήσει εδώ και σχεδόν τρεις μήνες ο δήμος Ακτίου Βόνιτσας ζητά την τροποποίηση της μελέτης για την δημιουργία ενός ακόμα ημι-κόμβου, που θα διευκολύνει την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Μεδεώνος.

Συγκεκριμένα, μετά από σχετική πρόταση – εισήγηση που ομόφωνα αποδέχθηκε το δημοτικό συμβούλιο ζητείται η δημιουργία ημι-κόμβου όπου διέρχεται ο υπό κατασκευή άξονας Άκτιο-Αμβρακία και διασταυρώνεται με τον άλλο υπό κατασκευή επαρχιακό δρόμο Κατούνας – Λουτρακίου στη θέση «Ζευγάρι».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και δημοτικός σύμβουλος Αθανάσιος Κασόλας εισηγήθηκε το ζήτημα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεόδωρο Στούπα να τονίζει πως ακριβώς στα 4χλμ. από το σημείο που είναι η πρόταση, γίνεται κόμβος στο Λουτράκι, όμως υπάρχει θετική διάθεση στη συγκεκριμένη διεκδίκηση.

Σκοπός, η τροποποίηση της μελέτης του έργου ώστε ο ημι-κόμβος(προςΆκτιο από το δρόμο Κατούνας – Λουτρακίου, έξοδος από το άλλο ρεύμα προς Αμβρακία στο δρόμο αντίστροφα Λουτρακίου – Κατούνας) να εξυπηρετεί τους κατοίκους της Δ.Ε. Μεδεώνος, για την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου αλλά και την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτησή τους προς την έδρα του Δήμου.

Ο αντιδήμαρχος Δημήτριος Βίτσας, σημείωσε πως ο δήμαρχος έχει δρομολογήσει τις εξελίξεις προς το αρμόδιο Υπουργείο για το θέμα αυτό, και συμφώνησε στην εκ νέου διαδικασία για τη διεκδίκηση του συγκεκριμένου κόμβου, καθώς φαίνεται να είναι λειτουργικός για τον τόπο.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμφωνία Ελπίδας» Δημήτριος Μασούρας είπε πως αρμόδιο για τη μεταβολή ελαφρώς της μελέτης του έργου είναι το Υπουργείο και πρόσθεσε πως «είναι μια κίνηση που αποσκοπεί στην άρση των περιορισμών επικοινωνίας μιας περιοχής που αισθάνεται δυστυχώς απομονωμένη».

Από την πλευρά του ο δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νώντας Μωραΐτης, συμφώνησε σχετικά με την λήψη απόφαση αλλά όπως υπογράμμισε «δεν λαμβάνονται υπόψη οι λαϊκές ανάγκες ώστε να δίνονται λύσεις στους δημότες». Σκοπός, συμπλήρωσε, να αναδεικνύονται οι ευθύνες του Υπουργείου που δεν λαμβάνει υπόψη κανένα αίτημα της λαϊκής κοινωνίας.


Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”