«Το κάστανο θέλει κρασί και το καρύδι μέλι και το κορίτσι φίλημα πρωί και μεσημέρι», αυτό  το  ήταν το μήνυμα    που ήταν τοποθετημένο   σήμερα στα τραπέζια  που είχαν στηθεί στην κεντρική πλατεία της Ροδαυγής Άρτας για την 11η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου!
Ο κόπος των εθελοντών και όλων των κατοίκων του χωριού  έπιασε και φέτος τόπο αφού πλήθος επισκεπτών από κάθε γωνιά της Ηπείρου ακόμη και από το εξωτερικό    έδωσαν το “παρών” σε αυτή την ξεχωριστή γιορτή που προβάλλει τα εξαιρετικά προϊόντα   ορεινών και ημιορεινών περιοχών της Άρτας και έχει γίνει πλέον θεσμός .
Η ξηρασία και τα αγριογούρουνα μπορεί φέτος να  προκάλεσαν κάποια προβλήματα στα καστανόδεντρα αυτό ωστόσο δεν στάθηκε εμπόδιο για τη γιορτή των τοπικών προϊόντων αφού παραγωγοί από τη Ροδαυγή και  τα Πιστιανά συγκέντρωσαν 500 περίπου κιλά  κάστανα που  αφού χαράχτηκαν την προηγούμενη μέρα από τις γυναίκες του χωριού ,ψήθηκαν   και προσφέρθηκαν απλόχερα στους επισκέπτες  μαζί με τηγανίτες , κρασί  και φυσικά το ευωδιαστό ,γλυκόπιοτο τσίπουρο της Ροδαυγής  !

Η μεγάλη χαρά της φετινής 11ης Γιορτής Κάστανου και Τσίπουρου δεν ήταν μόνο  η κοσμοπλημμύρα   στο κέντρο του χωριού αλλά αυτό που προηγήθηκε ,η μεγάλη δηλαδή  προσπάθεια από τον πολιτιστικό σύλλογο της Ροδαυγής και τους εθελοντές που ακούραστα έκαναν  όσα  όσα απαιτούνταν ώστε η σημερινή μέρα να είναι τέλεια και να μείνει αξέχαστη στους επισκέπτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι δεν ξέχασαν τον “Γολγοθά” του μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ  που έχει συγκινήσει και ενώσει  όλη την Ελλάδα προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα ώστε ο μικρούλης να μπορέσει να μεταβεί στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και να βγει νικητής .
Για το σκοπό αυτό  ένας κουμπαράς είχε τοποθετηθεί  από το πολιτιστικό σύλλογο στο χώρο της γιορτής για όσους ήθελαν να προσφέρουν  τη βοήθειά τους στον μικρό  ήρωα που μάχεται για τη ζωή του.

Το “παρών” έδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών με τον Δήμο Αρταίων και την Περιφέρεια Ηπείρου να επικροτούν την προσπάθεια όλων για τη  ξεχωριστή  γιορτή που προβάλλει τα ήθη,τα έθιμα    και  κυρίως τα τοπικά προϊόντα της Π.Ε Άρτας  και  στάθηκε και φέτος η αφορμή  ώστε   πλήθος επισκεπτών να μεταβούν και  να γνωρίσουν τα όμορφα χωριά της Άρτας .
Η παραδοσιακή ορχήστρα του Βασίλη Γεραγόρη διασκέδασε τον κόσμο  ενώ δεν έλειψαν και  οι παραδοσιακοί χοροί από τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο.

Χθες ,παραμονή της γιορτής ,για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πιστιανών Άρτας «Ο Ανεμόμυλος»  και Ροδαυγής Άρτας «Η Αγία Παρασκευή» συνδιοργάνωσαν  τον «Δρόμο του Κάστανου». Η πορεία  πραγματοποιήθηκε   με σημείο εκκίνησης τα Πλατάνια Πιστιανών και τερματισμού το νερόμυλο στη θέση «Μπέσικο» στη Ροδαυγή.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν  την περιοχή μέσα από περιπατητικές διαδρομές με εξαιρετική θέα και μεγάλη θεματική ποικιλία και ενδιαφέρον και φυσικά κύριο πρωταγωνιστή το «αρτόδεντρο», το κάστανο.
Στο μέσον  μάλιστα της διαδρομής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιστιανών “Ο Ανεμόμυλος ” φίλεψε  τους περιπατητές  κάστανα, τηγανίτες, παραδοσιακές πίτες κι άλλα εδέσματα, που ετοίμασαν  για το σκοπό αυτό οι γυναίκες του χωριού.
Η πορεία  συνεχίστηκε προς το εκκλησάκι του  Αι Γιάννη Πιστιανών με την εκπληκτική θέα και
κατέληξε  μέσα από συνοικισμό Περδικάρι στο νερόμυλο στη θέση «Μπέσικο» της Ροδαυγής
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαδρομή έχει γίνει γνωστή έως και τη Γερμανία και αρκετοί ήταν εκείνοι που έδωσαν φέτος το “παρών”.

φωτό Δημήτρης Κολιομάρος

ΠΗΓΗ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *