Αγνόησε από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο τρεις εντολές για επανεκκίνηση του έργου.

Δεν έχουν τελειωμό τα προβλήματα με την κατασκευή του δρόμου Πογωνιά – Πλαγιά.

Το έργο, που έχει προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και εκτελείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συμβασιοποιήθηκε την άνοιξη του 2020 και με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2021.

Ωστόσο σήμερα αν και ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αντικειμένου της εργολαβίας έχει κατασκευαστεί το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και πλέον δεν έχει και ανάδοχο, αφού κηρύχθηκε έκπτωτος από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Προηγήθηκαν βέβαια τέσσερις παρατάσεις στην προθεσμία του έργου καθώς υπήρξαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα καθυστερήσεις στην πληρωμή λογαριασμών του έργου από το Υπουργείο, με αποτέλεσμα ο ανάδοχος να προβεί σε διακοπή εργασιών.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα δεν υπήρχαν χρηματοδοτικά προβλήματα και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δύο φορές (τον Οκτώβριο του 2023 και τον Απρίλιο του 2024) έδωσε εντολή στον ανάδοχο για άμεση συνέχιση των εργασιών, ενώ ακολούθως όπως προβλέπεται από το νόμο η Περιφέρεια απευθύνθηκε στο ανάδοχο του έργου με Ειδική Πρόσκληση καλώντας τον να εκτελέσει συγκεκριμένες εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου. Οι εργασίες όμως δεν εκτελέστηκαν ποτέ από τον ανάδοχο όπως επιβεβαιώθηκε και σε σχετική αυτοψία που έγινε στις 8/5, ενώ παράλληλα δεν διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή δεν υπήρχε καν εργοτάξιο… Έτσι από τη στιγμή που παρήλθε και η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κήρυξε έκπτωτη την εταιρεία «ΑΡΧΙΤΕΧ A.T.E.», που είχε αναλάβει το έργο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως όταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα τέλη του 2023 έδινε την τελευταία παράταση στην εργολαβία, διαπίστωνε εκείνη την περίοδο πρόοδο περίπου 70% σε σχέση με το σύνολο του φυσικού αντικειμένου.

Υπενθυμίζεται ότι ο οδικός άξονας Πογωνιάς – Πλαγιάς, χωροθετείται από τη θέση «Βαθυαβάλι» έως και τα όρια του οικισμού Πλαγιάς και ενώ αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα κατασκευής του δρόμου, αφού ουσιαστικά επρόκειτο να γίνουν οι εργασίες που δεν έγιναν σε παλαιότερη εργολαβία από την εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Η αναγκαιότητα κατασκευής του έργου είναι αυτονόητη, καθώς αφορά μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχιζόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και αρκετές επενδύσεις στο τομέα της παραθεριστικής κατοικίας και των ξενοδοχείων. Στην περιοχή της Πογωνιάς, εξάλλου πρόκειται να κατασκευαστεί μια μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις και θα λειτουργήσει υπό το brand της Βanyan Tree.

πηγή: agrinioculture.gr

Από xiromeropress