Ένας αμύθητος θησαυρός κατασχέθηκε από το υπόγειο της βίλας του γνωστού τηλεοπτικού ενεχυροδανειστή, ο οποίος συνελήφθη με άλλα 62 άτομα ως μέλος δύο εγκληματικών οργανώσεων λαθρεμπορίας χρυσού.
Μετά από μια ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που έγινε στις 27 Νοεμβρίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, η αστυνομία κατάφερε να εξαρθρώσει το πολυπλόκαμο κύκλωμα που έβγαζε εκατομμύρια από τις παράνομες δραστηριότητές του.
Το κύκλωμα έστελνε 100 – 500 κιλά χρυσού κάθε μέρα στην Τουρκία με τουριστικά λεωφορεία – φωτογραφία: Eurokinissi/Ελληνική Αστυνομία
Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας το κύκλωμα αποκόμιζε περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ το μήνα από το λαθρεμπόριο χρυσού, καθώς έστελνε 100 – 500 κιλά χρυσού κάθε μέρα στην Τουρκία με τουριστικά λεωφορεία που έφευγαν από την Αλεξανδρούπολη για την Κωνσταντινούπολη.
Συνελήφθη στη βίλα του στη Σαρωνίδα γνωστός τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής
Χρυσάφι στο υπόγειο του ενεχυροδανειστή
Ο γνωστός τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής με πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις και καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε Ισπανία και Πορτογαλία, κρατούσε μεγάλο μέρος του θησαυρού του στο υπόγειο της πολυτελέστατης βίλας του στη Σαρωνίδα.
Εκεί, σε ένα κρυφό σημείο, οι αστυνομικοί βρήκαν πλήθος κοσμημάτων και πλάκες χρυσού, όπως επίσης αρκετά έγγραφα που καταδεικνύουν την εμπλοκή του στο κύκλωμα.
Οι κατηγορίες
Οι συλληφθέντες για συμμετοχή στο κύκλωμα, αρχηγός του οποίου φέρεται να είναι ο γνωστός ενεχυροδανειστής, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τοκογλυφία, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, παράβαση του νόμου περί όπλων, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και πλαστογραφία μετά χρήσεως.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Το κύκλωμα είχε έδρα το κέντρο της Αθήνας και το δίκτυό του επεκτεινόταν σε ολόκληρη τη χώρα. Αποτελούταν από δύο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στο λαθρεμπόριο χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, τον οποίο διοχέτευαν στην Τουρκία.
Οι ποσότητες του χρυσού, προερχόταν από την τήξη άγνωστης προελεύσεως κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή τους, μέσω αγορών ή ενεχυριάσεων, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι μέρος αυτών, ήταν προϊόντα εγκλήματος.
Η δράση των δύο ομάδων εκτιμάται ότι ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, είχαν σαφή επιχειρηματική δομή, κατανομή ρόλων και προέβαιναν σε παράνομες συναλλαγές χωρίς να κινδυνεύουν από ελέγχους, αφού λειτουργούσαν υπό την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων και διακινούσαν σε ημερήσια βάση μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ η καθεμιά.
Αντικείμενο δραστηριότητας των εγκληματικών οργανώσεων ήταν η λαθρεμπορία χρυσού και συγκεκριμένα η εξαγωγή του στην Τουρκία κυρίως μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα–Κωνσταντινούπολη και το αντίστροφο.
Χαρακτηριστική είναι η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος εργαζόταν σε τουριστικό λεωφορείο και στην κατοχή του βρέθηκαν 12.000 ευρώ και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ κι ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα.
Τα κέρδη που αποκόμιζαν από την εγκληματική τους δράση τα … «ξέπλεναν» με απόκτηση περιουσίας όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων κλπ.
Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, διέθετε 130 χώρους καταστημάτων ενεχύρων – αγοράς χρυσού, με τον ημερήσιο κύκλο δράσης και των δύο οργανώσεων να ανέρχεται στις 400.000 ευρώ περίπου.
Τα κέρδη που αποκόμιζαν από την εγκληματική τους δράση τα «ξέπλεναν» με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων – φωτογραφία: Eurokinissi/Ελληνική Αστυνομία
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι δύο ομάδες δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, όμως τα ηγετικά στελέχη τους είχαν συμφωνήσει στην τιμή αγοράς του χρυσού, ώστε να μην υπάρχει μεταξύ τους ανταγωνισμός και να αυξάνουν και οι δύο τα κέρδη τους.
Οι κωδικοί που χρησιμοποιούσαν
Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:
Ζάχαρη: Χρυσός.
Κίτρινο: Χρυσός.
Fine : Χρυσός 24 καρατίων
Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.
Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ
Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.
Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.
Χαρτιά: Χρήματα.

madata.GR

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *