Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο ο νέος κύκλος επιτόπιων επισκέψεων στελεχών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Αγρινίου σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Αιτωλοακαρνανία, με στόχο την μεγιστοποίηση της αποδοτικότητάς τους, μέσω του μοντέλου ολοκληρωμένης διαχείρισης ζωικού κεφαλαίου.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με σχετική σύμβαση έργου με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και την επιστημονική καθοδήγηση του κτηνιάτρου, ερευνητή Δρ. Θανάση Γελασάκη, που σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι ζωοτέχνες της Ένωσης Βασίλης Σταμούλης και Γεράσιμος Κατσαγάνης, συνεπικουρούμενοι απ’ τον κτηνίατρο Μάριο Μοσχοβα όπου κρίνεται αναγκαίο, μεταβαίνουν σε κτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου επί τόπου να εξετάσουν τα πιθανά προβλήματα της εκμετάλλευσης, να προτείνουν λύσεις για τον παραγωγό, οι οποίες και θα συμβάλλουν στην μείωση του κόστους παραγωγής με την ταυτόχρονη αύξηση της απόδοσης του ζωικού του κεφαλαίου.
Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι επίσης η καταγραφή των κυριότερων μεθόδων εκτροφής και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να προταθούν εξειδικευμένες λύσεις για τον εκσυγχρονισμό της προβατοτροφίας στην Αιτωλοακαρνανία.
Η καταγραφή του συστήματος εκτροφής προσφέρεται ως υπηρεσία αφιλοκερδώς σε όλους τους κτηνοτρόφους που θέλουν να εκτιμηθεί η βιωσιμότητα των εκτροφών τους, αλλά και να ενημερωθούν σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση του ποιμνίου, στη διατροφή, καθώς και στην υγεία και στην προληπτική κτηνιατρική των ζώων. Το πρόγραμμα «ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ», χρηματοδοτούμενο εξ ολοκλήρου από την Ένωση Αγρινίου είναι μία από τις πολλές καινοτομίες που ο Συνεταιρισμός υλοποιεί με συνέπεια, συστηματικότητα, συγκεκριμένο στόχο και μοναδικότητα στον ελληνικό χώρο.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τακτική που εφαρμόζει η Ένωση Αγρινίου, αφού ποτέ στο παρελθόν ένας Συνεταιρισμός δεν ανέλαβε την, εκ του σύνεγγυς, ενημέρωση και συμβουλευτική προς τους κτηνοτρόφους του, πάνω στο πως να διαχειρίζονται τη μονάδα τους, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
Η όλη προσπάθεια είναι προσαρτημένη στην εκτίμηση του Α.Σ. Ένωση Αγρινίου ότι αν η Αιτωλοακαρνανία μπορέσει με περισσότερο αποδοτικό τρόπο να διαχειριστεί το ζωικό της κεφάλαιο, τα οφέλη θα είναι πραγματικά μεγάλα, τόσο για τους παραγωγούς μεμονωμένα όσο και για το σύνολο της αγροτικής οικονομίας του τόπου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής στάδια: Στοχευμένες ενημερωτικές συναντήσεις για το πρόγραμμα και τα οφέλη του σε διαφορετικά σημεία της περιοχής. Προκαθορισμένες επισκέψεις των στελεχών στις κτηνοτροφικές μονάδες με σκοπό την καλύτερη γνωριμία με τον κτηνοτρόφο, και την πρώτη προσέγγιση στο αντικείμενο της διαχείρισης των ζώων του. Συμπλήρωση ειδικού εντύπου «καρτέλας κτηνοτρόφου» για κάθε έναν ξεχωριστά κτηνοτρόφο με σκοπό την καλύτερη και απλουστευμένη παρουσίαση γι’ αυτόν της συνολικής οικονομικής του απόδοσης.
Υπενθυμίζουμε ότι η α’ φάση του προγράμματος επέτρεψε στην Ένωση Αγρινίου την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους μιας μεγάλης ερευνητικής μελέτης, τα αρχικά συμπεράσματα της οποίας και παρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάιο στο Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Συνέδριο, στη Θεσσαλονίκη.
Κοινός παρονομαστής είναι ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των στρατηγικών προληπτικής κτηνιατρικής και του επιπέδου υγείας στις εκτροφές προβάτων στην Αιτωλοακαρνανία, αφού: Αν και σημαντικό ποσοστό των κτηνοτρόφων εμβολίαζε κατά των κλωστηριδιακών λοιμώξεων (94,5%, 103/109), και τη λοιμώδη αγαλαξία (57,8%, 63/109), ωστόσο ο εμβολιασμός κατά της ενζωοτικής αποβολής ήταν λιγότερο συχνός (24,8%, 27/109), ενώ σπάνιοι ήταν οι εμβολιασμοί κατά της παστεριδίασης (6,4%, 7/109), της γαγγραινώδους μαστίτιδας (4,6%, 5/109) και της παραφυματίωσης (1,8%, 2/109). Προληπτική χορήγηση ανθελμινθικών στις προβατίνες γινόταν σε ποσοστό 67,9% (74/109) των εκτροφών, με συχνότητα μία (56,8%, 42/74), δύο (41,9%, 31/74) και τρεις φορές (1,3%, 1/74) ετησίως, συνήθως κατά την ξηρά περίοδο (81,4%, 60/74), συχνά, όμως, και κατά τη γαλακτική περίοδο (45,9%, 34/74). Στα αρνιά, προληπτική χορήγηση ανθελμινθικών γινόταν σε ποσοστό 58,7% (64/109) των εκτροφών, μία (65,6%, 42/64), δύο (29,7%, 19/64) ή τρεις φορές (4,7%, 3/64) ετησίως, στην ηλικία ενός (9,4%, 6/64), δύο (56,3%, 36/64), τριών (31,3%, 20/64) και ≥ τεσσάρων μηνών (3,1%, 2/64). Η προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών στα αρνιά και ενδομαστικών αντιβιοτικών στις προβατίνες δεν ήταν κοινή πρακτική [7,3% (8/109) και 2,8% (3/109), αντίστοιχα]. Αυξημένα ποσοστά διάρροιας (>10%) και πνευμονίας (>5%) στα αρνιά αναφέρθηκαν σε ποσοστό 41,3% (45/109) και 9,2% (10/109), αντίστοιχα, ενώ αυξημένα ποσοστά μαστίτιδας (>5%) και αποβολών (>5%) στις προβατίνες αναφέρθηκαν σε ποσοστά 14,7% (16/109) και 7,3% (8/109), αντίστοιχα.
Κτηνοτρόφοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, μπορούν να επικοινωνούν στο 6970674985 με τον κ. Γεράσιμο Κατσαγάνη ή στο 6980087107 με τον κ. Βασίλη Σταμούλη, προκειμένου γίνει ο προγραμματισμός της επίσκεψης των ζωοτεχνών της Ένωσης στην εκμετάλλευσή τους.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *