Μέσα στον επόμενο μήνα θα διεξαχθεί ο πρώτος διαγωνισμός για να στελεχωθεί η δικαστική αστυνομία. Αυτό ανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, επισημαίνοντας πως με την έναρξη λειτουργίας του νέου σώματος θα αποδεσμευτούν περίπου 1.200 αστυνομικοί που απασχολούνται μέχρι τώρα στη διεκπεραίωση δικαστικών διαδικασιών.

Πρόκειται – όπως είπε – για ειδικό σώμα που θα αναλάβει μεταξύ άλλων στην ασφάλεια των δικαστηρίων και τις μεταγωγές κρατουμένων. Σύμφωνα με το νόμο, που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο όπως έγραψε το dikastiko.gr για τη σύσταση της δικαστικής αστυνομίας, αναφέρεται πως ιδρύεται ως αυτοτελές Σώμα που θα υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα στελεχώνεται τόσο από ένστολο όσο και από πολιτικό-επιστημονικό προσωπικό.

Δικαστική αστυνομία

eurokinissi

Στα βασικά καθήκοντα του ένστολου τμήματος περιλαμβάνονται αυτά που αφορούν στη φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και των δικαστικών αιθουσών και την εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων.

«Η Δικαστική Αστυνομία, ένας επιτυχημένος θεσμός που εφαρμόζεται σε προηγμένα δικαστικά συστήματα, θεσπίζεται και στη χώρα μας, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης» είχε αναφέρει κατά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου ο κ. Τσιάρας.

Τα καθήκοντα της Δικαστικής Αστυνομίας

Ειδικότερα, το ένστολο τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα στελεχώνεται από μόνιμα τοποθετημένα στα κατά τόπους Δικαστήρια ένστολα και ένοπλα στελέχη, που θα υπάγονται στις άμεσες οδηγίες των ασκούντων τη διοίκηση των δικαστηρίων, με κύρια καθήκοντα τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας εντός των δικαστικών αιθουσών και τη φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων, απελευθερώνοντας πολύτιμους ανθρώπινους πόρους για την Ελληνική Αστυνομία. Παράλληλα, στα καθήκοντα του ένστολου τμήματος της Δικαστικής Αστυνομίας περιλαμβάνεται η εκτέλεση των εκκρεμών ποινικών καταδικαστικών αποφάσεων.

Αντίστοιχα, με τη δημιουργία του πολιτικού – επιστημονικού κλάδου προβλέπεται η πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, το οποίο θα παρέχει τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις τους σε κρίσιμους τομείς και σε ζητήματα επί εκκρεμών δικών, επικουρώντας ουσιαστικά τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο έργο τους.

Επιπλέον, για την υποβοήθηση του έργου των δικαστηρίων, στα βασικά καθήκοντα του πολιτικού – επιστημονικού προσωπικού της Δικαστικής Αστυνομίας περιλαμβάνεται η διενέργεια προανακρίσεων και προκαταρκτικών εξετάσεων, η σύνταξη επιστημονικών – τεχνικών εκθέσεων επί ζητημάτων εκκρεμών υποθέσεων, όταν κρίνεται αυτό αναγκαίο από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, η μετάφραση και διερμηνεία από και προς την ελληνική γλώσσα εγγράφων, δικογράφων ή στο πλαίσιο της προφορικής διαδικασίας των δικών.

Δικαστική αστυνομία

EUROKINISSI

Δικαστική αστυνομία: Οι διαδικασίες του διαγωνισμού

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, συστήνονται ή καταργούνται οργανικές θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) για τη στελέχωση του πολιτικού και αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας.

Για τη στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας προκηρύσσεται διαγωνισμός με την προκήρυξη να εγκρίνεται την Ολομέλεια του ΑΣΕΠ. Στην προκήρυξη ορίζονται: α) ο αριθμός των προς πλήρωση οργανικών θέσεων για την Διεύθυνση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ή ανά περιφερειακή υπηρεσία, β) ο συνολικός αριθμός των εισακτέων ανά τομέα, γ) ο τόπος και ο χρόνος έναρξης του διαγωνισμού, δ) η προθεσμία και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της προκήρυξης, καθώς και ε) ο κατάλογος των δικαιολογητικών που συνυποβάλλονται με την αίτηση συμμετοχής.

Με αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής διαγωνισμού καθορίζονται το πρόγραμμα, η διαδικασία, τα εξεταστικά κέντρα διεξαγωγής του διαγωνισμού, ο ορισμός επιτηρητών, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια, η οποία αναφέρεται στους υποψηφίους, τους όρους και τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού. Η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού δεν απέχει λιγότερο από τέσσερις (4) μήνες από τη δημοσίευση της προκήρυξης.

Αιτήσεις συμμετοχής – Έλεγχος δικαιολογητικών

Ο υποψήφιος υποβάλλει την αίτηση συμμετοχής του στον διαγωνισμό στη γραμματεία οποιουδήποτε δικαστηρίου της χώρας, επισυνάπτοντας σε αυτή τα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τη συνδρομή των προσόντων και την έλλειψη κωλυμάτων.

Οι γραμματείες των δικαστηρίων αποστέλλουν αμελλητί τις αιτήσεις συμμετοχής με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά στην αρμόδια. Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προσωπικού του Υπουργείου Δικαιοσύνης ορίζει τους υπαλλήλους του Υπουργείου Δικαιοσύνης που επικουρούν την ως άνω επιτροπή κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού. Η επιτροπή, που επικουρείται από τους ως άνω υπαλλήλους, ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών των υποψηφίων, προβαίνει σε αναστημομέτρηση όπου απαιτείται και καταρτίζει για κάθε κατεύθυνση πίνακες τόσο των υποψηφίων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό όσο και εκείνων που αποκλείονται. Οι πίνακες αναρτώνται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην ιστοσελίδα αυτού.

Σε περίπτωση διαπίστωσης έλλειψης φυσικών και σωματικών δεξιοτήτων του υποψηφίου που δεν τον καθιστούν ακατάλληλο για την άσκηση των καθηκόντων του, λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για τη διευκόλυνση της συμμετοχής του στον εισαγωγικό διαγωνισμό. Στα μέτρα διευκόλυνσης περιλαμβάνεται και η χορήγηση παράτασης για την ολοκλήρωση της εξέτασης. Η παράταση αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα δεύτερο (1/2) του προβλεπόμενου χρόνου για την ολοκλήρωση της εξέτασης

Δικαστική αστυνομία

freepik

Δικαστική αστυνομία: Σύσταση οργανικών θέσεων και βαθμοί

Όπως ορίζεται οι θέσεις του προσωπικού του πολιτικού τομέα κατατάσσονται σε τέσσερις (4) βαθμούς, ως ακολούθως:

α) Βαθμός Α’,

β) Βαθμός Β’,

γ) Βαθμός Γ΄,

δ) Βαθμός Δ΄.

Ο κατώτερος βαθμός είναι ο Δ΄ και ανώτερος ο Α’.

Εισαγωγικός βαθμός είναι ο βαθμός Δ΄. Ειδικά, για τους κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών συναφούς με την ειδικότητα, εισαγωγικός βαθμός είναι ο Γ΄, στον οποίο κατατάσσονται με διαπιστωτική πράξη του Διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας. Η παραμονή στον κατά περίπτωση εισαγωγικό βαθμό διαρκεί υποχρεωτικά τρία (3) τουλάχιστον συναπτά έτη, ανεξαρτήτως των τυπικών προσόντων που αποκτά ο υπάλληλος στο ενδιάμεσο διάστημα.

Οι θέσεις όλων των βαθμών είναι σε κάθε κατηγορία, οργανικά ενιαίες. Το προβάδισμα μεταξύ των υπαλλήλων καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 97 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. [ν. 3528/2007 (A΄26)].

Αντιστοίχως, οι βαθμοί του προσωπικού του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας καθορίζονται ιεραρχικά, ως εξής:

α) Αστυνόμος Δικαστικής Αστυνομίας

β) Αρχιφύλακας Δικαστικής Αστυνομίας

γ) Υπαρχιφύλακας Δικαστικής Αστυνομίας

δ) Φρουρός Δικαστικής Αστυνομίας.

Αξιωματικοί της Δικαστικής Αστυνομίας είναι οι Αστυνόμοι Δικαστικής Αστυνομίας. Οι Αστυνόμοι Δικαστικής Αστυνομίας ασκούν, κυρίως, καθήκοντα Προϊσταμένου του Αστυνομικού Τμήματος της Διεύθυνσης Δικαστικής Αστυνομίας, καθώς και Προϊσταμένου περιφερειακής υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας αστυνομικού τομέα.

Εισαγωγικός βαθμός του Αστυνομικού Τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας είναι ο Φρουρός Δικαστικής Αστυνομίας και καταληκτικός βαθμός είναι ο βαθμός του Αστυνόμου Δικαστικής Αστυνομίας. Για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ εισαγωγικός βαθμός είναι αυτός του Υπαρχιφύλακα Δικαστικής Αστυνομίας. Για κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου, εισαγωγικός βαθμός είναι αυτός του Αρχιφύλακα Δικαστικής Αστυνομίας, στον οποίο κατατάσσονται με διαπιστωτική πράξη του Διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας. Η παραμονή στον κατά περίπτωση εισαγωγικό βαθμό διαρκεί υποχρεωτικά τρία (3) τουλάχιστον συναπτά έτη, ανεξαρτήτως των τυπικών προσόντων που αποκτά ο υπάλληλος στο ενδιάμεσο διάστημα.

Από xiromeropress