Κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταβολή προκαταβολών στους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία του Ιουνίου.
Κατατέθηκε χτες και ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία του ΥΠΑΑΤ που προβλέπει την πληρωμή προκαταβολής στους ζημιωθέντες αγρότες λόγω των χαλαζοπτώσεων του Ιουνίου του 2022, καθώς και των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν από τον Μάϊο έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ειδικότερα, στην τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται ότι ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, μπορεί να χορηγεί στους δικαιούχους προκαταβολή έναντι αποζημίωσης και να καθορίζει διαφορετικό ποσοστό προκαταβολής, ανά ζημιογόνο αίτιο, ανά προϊόν και ανά γεωγραφική ζώνη.

Παράλληλα ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα για την αποζημίωση όσων απασχοληθούν σε έργο σχετικό με τις παραπάνω ζημιές.

Η συγκεκριμένη αποζημίωση αφορά αγρότες σε διάφορες περιφερειακές ενότητες της χώρας (Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης) που επλήγησαν από τις έντονες και εκτεταμένες χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Ιούνιο του 2022, αλλά και τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο χρονικό διάστημα από την 1η Μάϊου 2021 έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

.dikaiologitika.gr/

Από xiromeropress