Στο κέντρο του οικισμού Ρίβιου του Δ. Δ. Παπαδάτου Ξηρομέρου δίπλα στην λίμνη Αμβρακία κάθε χειμώνα ένας υπόγειος ποταμός εκβάλει με ορμή προς τη λίμνη με μία διαδρομή 200 μέτρων όλη κι όλη, την τροφοδοτεί με νερά ορι­σμένους μήνες του έτους, συνήθως από Δεκέμβριο μέχρι Μάϊο, και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες πού επικρατούν την κάθε χρονιά. Γενικά η ροή και η ποσότητα του νερού του εξαρτώνται από τις βροχές και τα χιόνια πού πέφτουν, καθώς και από τους ανέμους πού φυσούν. π.χ. με το βοριά το νερό ελαττώνεται, ενώ με το λιώσιμο των χιονιών αυξάνεται.
Το ξεκίνημα του είναι γνωστό με τη λαϊκή φράση: «Έσπασε ο Ρίβιος» και η κοίτη του ή αβαθής είναι γνωστή με τη λέξη «αυλάκι».


Ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει πόλο έλξης και παρατήρησης για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.
Εξαιτίας των πολλών βροχοπτώσεων αυτή την περίοδο το ποτάμι «Ρίβιος» εκβάλλει σε μεγάλες ποσότητες στη λίμνη Αμβρακία και έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα φυσικό φαινόμενο πραγματικά εντυπωσιακό, μιας και χιλιάδες μικρά ψάρια «συνωστίζονται» στην κυριολεξία στο σημείο αυτό και σε μια περιοχή διακοσίων περίπου μέτρων. Η διαφορά θερμοκρασίας του ποταμού σε σχέση με την λίμνη, προφανώς δημιουργεί τις συνθήκες για αυτή τη διαδικασία, που σύμφωνα με τους ντόπιους αφορά στην αναπαραγωγή του πολύ γνωστού «λιμνίσιου» ψαριού, της δρομίτσας.
Όπως αναφέρεται, η δρομίτσα αυτήν την περίοδο, προτιμά τα ζεστά νερά του ποταμού «Ρίβιου» για να εναποθέσει εκεί τα αυγά της. Όμως χιλιάδες από αυτά τα ψάρια και φυσικά και ο γόνος τους εξοντώνονται από ερασιτέχνες ψαράδες που συλλέγουν ανεξέλεγκτα εκατοντάδες κιλά με απόχες.
ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *