Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου: Η χώρα μας έχει πλούσια θρησκευτική παράδοση. Με μοναστήρια ανά άκρη της Ελλάδας να είναι το ένα πιο όμορφο από το άλλο. Πέρα από το προσκύνημα και την προσευχή, έχουν μοναδική ομορφιά. Μιας και τα περισσότερα βρίσκονται απομονωμένα σε ήρεμα και γαλήνια μέρη. Είτε με θέα την θάλασσα, είτε με θέα το βουνό. Μια επίσκεψη δεν θα απογοητεύσει.

Το μοναστήρι βρίσκεται σχεδόν δίπλα στην εθνική και είναι εύκολα προσβάσιμο είτε με συγκοινωνία είτε με ΙΧ. Με ΜΜΜ παίρνεις το μετρό μέχρι το τέρμα για Κηφισιά (ανάλογα από που ξεκινάς φυσικά) και από εκεί είναι μόλις 10 λεπτά με ταξί. Αν πάλι διαθέτεις ΙΧ οδηγείς στην λεωφόρο Κηφισού (Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας), παίρνεις την έξοδο προς Λυκόβρυση. Το μοναστήρι διαθέτει και χώρο για στάθμευση.

Πρόκειται για ένα μέρος με μοναδική ιστορική και θρησκευτική αξία. Είναι ένα όμορφο γυναικείο μοναστήρι που καλύπτει μια περιοχή 50 στρεμμάτων με πολλές εκτάσεις πρασίνου αλλά και δωμάτια για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν μέσα στη μονή.

Μπαίνοντας στην μεγάλη αυλή αισθάνεσαι αμέσως την ηρεμία που επικρατεί στον χώρο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η μονή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Πλήθος κόσμου από όλο τον κόσμο το επισκέπτονται καθημερινά για να προσευχηθούν ή να εκπληρώσουν κάποιο τάμα. Κάτι που μαρτυράται και από την γεμάτη τάματα θαυματουργή εικόνας της Αγίας που βρίσκεται στο εσωτερικό της μονής, αλλά και από τις ιστορίες που ακούς από τους επισκέπτες όταν διηγούνται το δικό τους θαύμα.

Ένας μικρός, ζεστός χώρος φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται σε ένα μικρότερο εκκλησάκι το οποίο «επικοινωνεί» με τον υπόλοιπο χώρο. Στον περίβολο της μονής υπάρχει το αγίασμα με το πανέμορφο ψηφιδωτό.

Φυσικά, μπορείς να προμηθευτείς τα περίφημα μήλα αλλά και το λαδάκι της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου ζητώντας τα από τις καλόγριες στο μαγαζάκι της μονής. Εκεί θα βρεις και διάφορα κομποσχοίνια, σταυρουδάκια, εικόνες και βιβλία με τη ζωή και τα θαύματα της Αγίας.

PHGH

Από xiromeropress