Με φυλάκιση 14 μηνών καταδικάστηκε στις 29 Οκτωβρίου από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας ένας – 83χρονος σήμερα – αγρότης, κατηγορούμενος για απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κατ’ εξακολούθηση.

Ο Τρικαλινός αγρότης φέρεται να εισέπραξε παράνομα, κοινοτικές επιδοτήσεις ύψους 40.673 ευρώ υποβάλλοντας στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, με πλαστά ωστόσο ιδιωτικά συμφωνητικά δηλώνοντας ότι μίσθωνε και καλλιεργούσε εκατοντάδες στρέμματα σκληρού σιταριού σε χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας.

Πρακτική ευρέως διαδομένη μεταξύ ιδιοκτητών αγροτεμαχίων που δεν καλλιεργούν οι ίδιοι μισθώνοντας χωράφια σε αγρότες, μόνο που στην περίπτωση του Τρικαλινού αγρότη που εκδίκασε στις 29 Οκτωβρίου το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, κάτι δεν πήγε καλά.

Έτσι άγνωστο πώς, η υπόθεση καταγγέλθηκε στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), το οποίο ήλεγξε την υπόθεση, διαβιβάζοντας πόρισμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ που καταλόγισε τελικά ποσό μεγαλύτερο των 40.000 ευρώ, το οποίο ο καταδικασθείς αγρότης θα πρέπει πλέον να επιστρέψει.

Σε αντίθεση με τον 83χρονο αγρότη που καταδικάστηκε με φυλάκιση 14 μηνών (από 2,6 έτη πρωτόδικα), το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας αθώωσε -ελλείψει δόλου- τη συγκατηγορούμενη (από 1,7 έτη πρωτόδικα), που λόγω της θέσης της εκείνη την περίοδο θεωρούσε το γνήσιο της υπογραφής των συμφωνητικών.

Ο τρίτος κατηγορούμενος της ίδιας υπόθεσης (σ.σ. επίσης αιρετός όπως και η δεύτερη κατηγορούμενη, την επίμαχη περίοδο) δεν είχε ασκήσει έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης με αποτέλεσμα να μην συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο της δίκης.

Ο ηλικιωμένος αγρότης παραδέχθηκε στο δικαστήριο πως «εγώ έβαζα τις υπογραφές» στα πλαστά συμφωνητικά, με την υπεράσπισή του να σημειώνει πως τα χωράφια μισθώνονταν «με προφορική συμφωνία», διευκρινίζοντας αναφορικά με τα ενοίκια πως κάποιοι ιδιοκτήτες εισέπρατταν «μαύρα χρήματα», άσχετα με την εξέλιξη της υπόθεσης μετά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ καθώς κάποιοι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να παραδεχθούν πως είχαν αδήλωτο «μαύρο εισόδημα».

Όπως τονίστηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, ο 83χρονος από το 2011 μέχρι και το 2016 μίσθωσε αρκετά χωράφια, διαφόρων εκτάσεων, από 28 ιδιοκτήτες σε χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας. Υποβάλλοντας έτσι, από το 2013 έως το 2016, στον ΟΠΕΚΕΠΕ την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης «δηλώνοντας ψευδώς ότι εκμισθώνει και καλλιεργεί» τα συγκεκριμένα χωράφια «προσκομίζοντας προς απόδειξη των ψευδώς δηλωθέντων πλαστά ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης αγρού».

Όπως σημειώνεται και στο κατηγορητήριο, τα συμφωνητικά «ήταν ψευδή καθώς οι προαναφερθείσες συμβάσεις μίσθωσης ποτέ δεν είχαν συναφθεί και ο κατηγορούμενος ποτέ δεν καλλιέργησε σίτο σε καμία από τις δηλωμένες εκτάσεις.

Αποτέλεσμα των ψευδών παραστάσεων», «και δη με τη χρήση των προαναφερόμενων πλαστών εξ υπαρχής ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης, ο κατηγορούμενος εισέπραξε αχρεωστήτως πόρους γενικού προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων, που είναι κοινοτικό ταμείο για τη χρηματοδότηση των γεωργικών δαπανών των άμεσων ενισχύσεων του Κοινοτικού Προϋπολογισμού, και δη έλαβε ποσό ενιαίας ενίσχυσης 9.686,80 ευρώ για το έτος ενίσχυσης 2013, ποσό 9.671,75 για το έτος ενίσχυσης 2014, ποσό 10.292,06 για το έτος ενίσχυσης 2015 και ποσό 10.986,43 για το έτος 2016, ήτοι συνολικά ποσό 40.673,04 ευρώ».

«Από το 1985 έως το 2016 τα είχα τα χωράφια» τόνισε μεταξύ άλλων ο αγρότης κατά την απολογία του, παραδεχόμενος πως «εγώ έβαζα τις υπογραφές στα ιδιωτικά συμφωνητικά». Με τη δεύτερη κατηγορούμενη (σ.σ. αιρετή την επίμαχη περίοδο) για ψευδείς βεβαιώσεις, καθώς ως υπάλληλος βεβαίωνε το γνήσιο της υπογραφής, να δηλώνει στο δικαστήριο πως ενώπιόν της ο αγρότης υπέγραφε τα συμφωνητικά τα οποία έφεραν ήδη τις υπογραφές των ιδιοκτητών.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του αγρότη και την απαλλαγή της δεύτερης κατηγορούμενης, με το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας να καταδικάζει τελικά τον 83χρονο σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών (με αναστολή) αθωώνοντας τη δεύτερη κατηγορούμενη.

Πηγή: Β. Κακαράς, eleftheria.gr,.agro24.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *