Αλαλούμ στους δήμους και στους ιδιοκτήτες ακινήτων έχει προκαλέσει το νέο πλαίσιο για την πυροπροστασία, τη στιγμή που εκπνέει η προθεσμία στις 31 Μαΐου για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για τον καθαρισμό οικοπέδων – Αδυναμία στην αρμοδιότητα που τους ανατέθηκε δηλώνουν οι δήμοι, λόγω έλλειψης σε πόρους και προσωπικό.

 
Μία εβδομάδα έμεινε για την αναγκαστική κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης για τον καθαρισμό οικοπέδων στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας ιδιοκτησιών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και τόσο τα γραφειοκρατικά διαδικαστικά, όσο και οι λεπτομέρειες της ίδιας της διαδικασίας καθαρισμού δεν έχουν γίνει κατανοητά από τους υπόχρεους.
 
Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί, είναι το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας δεν έχει λειτουργήσει ακόμη η πλατφόρμα υποβολής στο gov.gr, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έπρεπε να υποβάλουν την υπεύθυνη δήλωση, εφόσον καθαρίσουν το οικόπεδο τους.
 
Για την ώρα και μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα, οι υπόχρεοι οφείλουν να στείλουν την υπεύθυνη δήλωση, τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και των συνιδιοκτητών, το ΚΑΕΚ οικοπέδου, καθώς και φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει τις εργασίες που έγιναν για την πυροπροστασία, στους αρμόδιους δήμους, πολλοί εκ των οποίων την ίδια στιγμή, αν και θα είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους, διαθέτουν πολλές εκτάσεις που δεν είναι καθαρισμένες.
 
Οι υπόχρεοι, τα πρόστιμα και τα διαδικαστικά.
 
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από δάση, δασικές, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις καθώς και μέσα σε πάρκα ή άλση καλούνται να καθαρίσουν τα ακίνητα τους και να δηλώσουν τον καθαρισμό τους.
 
Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί η υπεύθυνη δήλωση προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αν διαπιστωθεί ότι η υπεύθυνη δήλωση είναι ψευδής, τα πρόστιμα μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τις 54.000 ευρώ.
Επιπλέον σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ ο απαιτούμενος καθαρισμός των οικοπέδων περιλαμβάνει:
 
Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα
Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά
 
Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου
 
Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους
Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων
 
Ενώ απαγορεύεται η εγκατάλειψη ή απόρριψη των υπολειμμάτων καθαρισμού, γεγονός που δημιουργεί έναν ακόμη μεγάλο “πονοκέφαλο” σε όσους θα καθαρίσουν το οικόπεδο τους, καθώς οι ποσότητες αυτών των υλικών είναι συνήθως πολύ μεγάλες, ενώ απαγορεύεται αυστηρά η καύση τους, ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο.
 
Αδυνατούν οι δήμοι και ζητούν ενίσχυση
Αδυναμία να αναλάβουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων δηλώνουν οι δήμοι, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να ξεκαθαρίζει ότι η νομοθεσία, αν και βρίσκεται σε σωστή βάση, είναι ανεφάρμοστη για την ώρα, καθώς δεν υπάρχουν οι προβλεπόμενοι πόροι, τα μέσα και το προσωπικό.
 
Όπως γνωστοποίησε  ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, για την ώρα κανένας δημότης δεν έχει προχωρήσει στη σύνταξη της σχετικής τεχνικής έκθεσης για τον καθαρισμό και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εκδήλωση ενδιαφέροντος.
«Χρειαζόμαστε πόρους, δεν επαρκούν» τόνισε ο κ. Κυρίζογλου, ενώ εκτίμησε επιπρόσθετα ότι χρειάζεται χρόνος για την προετοιμασία τόσο των δήμων, όσο και των δημοτών στο νέο πλαίσιο του κανονισμού για την πυροπροστασία.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τον καθαρισμό των οικοπέδων…
Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Τέλος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) χαρακτηρίζει ανεφάρμοστα τα νέα μέτρα για την πυροπροστασία και τον καθαρισμό οικοπέδων, σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Κρίσης.
 
Μέσω της επιστολής η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι δεν υπάρχει κάποια εκστρατεία ενημέρωσης, ούτε σχετικές εγκύκλιοι που να διευκρινίζουν επακριβώς τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, ενώ ζητά επανεξέταση των ζητουμένων μέτρων και των προθεσμιών υλοποίησής τους.

Από xiromeropress