Πριν από δύο χρόνια, είχε δρομολογηθεί η έκδοση λογαριασμών μετά το πέρας της αρδευτικής περιόδου για τους αγροτικούς πελάτες της ΔΕΗ, με δικαιούχους φυσικά πρόσωπα επαγγελματίες αγρότες με αγροτικό τιμολόγιο, με προϋποθέσεις όπως η παροχή ρεύματος στο όνομά τους, η βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών από το ΚΕΠΥΕΛ, αλλά και η έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών ώστε να παραμείνει ο παραγωγός στο πρόγραμμα….

Μολαταύτα, η ΔΕΗ απειλεί αγρότες-πελάτες της, μέσω ιδιωτικών εταιρειών, με διακοπή ρεύματος σε αγροτικές γεωτρήσεις. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νίκος Κυριαζής, αναφέρει ότι τους καλούν επανειλημμένα για οφειλές που ξεκινούν από τα 30 ευρώ και κάνουν λόγο για διακοπή. «Από τον Απρίλη ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα από δικηγορικά γραφεία. Όταν μείνει ανεξόφλητο ένα ποσό της τάξης των 50 ευρώ, σημαίνει ότι κάποιος δεν πλήρωσε στην ώρα του και είναι τόκοι υπερημερίας.

Σε λογαριασμό των 4.000 ευρώ, τα 50 ευρώ προστίθενται στον επόμενο λογαριασμό». Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτοί που καλούν δεν γνωρίζουν εάν πρόκειται για αγροτικό τιμολόγιο, απλά απευθύνονται στα ονόματα από τις λίστες που τους ανέθεσε ο ΔΕΔΔΗΕ. «Τους εξηγούμε ότι είναι αρδευτικό, πρόκειται για ομαδική γεώτρηση και δεν γνωρίζουμε ποιος ή ποιοι δεν πλήρωσαν έγκαιρα και προέκυψαν οι τόκοι. Ξεκινάει η νέα σεζόν, επομένως δεν γίνεται να δούμε ποιος χρωστάει χωρίς να έχουμε ποτίσει. Στο τέλος της σεζόν, στις ομαδικές, μοιράζουμε το ποσό ανάλογα με τα κιλοβάτ και προσθέτουμε το εναπομείναν ποσό από την προηγούμενη χρονιά».

Δυστυχώς, οι υποσχέσεις των προηγούμενων ετών για προστασία των αγροτών την περίοδο που η άρδευση είναι στην κορύφωση και δεν έχουν εισοδήματα δεν τηρήθηκαν και οι λογαριασμοί εκδίδονται ανά δίμηνο. «Πέρυσι, διαβεβαίωναν ότι καμία αγροτική παροχή δεν θα κοπεί πριν τον Δεκέμβρη, πλην όμως συνεχίζουν να απειλούν για μικρά ποσά», τονίζει ο κ. Κυριαζής. Οι αγρότες ζητούν με νομοθεσία προστασία και καμία διακοπή πριν από τον Δεκέμβρη, μήνα που προχωρά η επιχείρηση σε διακοπή για οφειλές.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, χαρακτηρίζει παράλογα ως προς τον τρόπο πληρωμής τα εισπρακτικά μέτρα που λαμβάνει η ΔΕΗ. «Τα χρέη των αγροτών προς τη ΔΕΗ να πληρώνονται την περίοδο που εισπράττουν οι αγρότες είτε επιδοτήσεις είτε από τις καλλιέργειες τους, δηλαδή περίπου στα τέλη Νοέμβρη. Είναι εγκληματικό να κλείνει το ρεύμα σε μία αγροτική εγκατάσταση», δηλώνει.

Μαρία Αμπατζή
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress