Αναθάρρησε ο κόσµος της αιγοπροβατοτροφίας µετά το πλήθος πληροφοριών που θέλουν τις τιµές παραγωγού να ανεβάζουν στροφές και τη ζήτηση, ειδικά στο πρόβειο γάλα, να εντείνεται όσο πλησιάζει ο χρόνος έναρξης της νέας γαλακτοκοµικής περιόδου.

Αναθάρρησε ο κόσµος της αιγοπροβατοτροφίας µετά το πλήθος πληροφοριών που θέλουν τις τιµές παραγωγού να ανεβάζουν στροφές και τη ζήτηση, ειδικά στο πρόβειο γάλα, να εντείνεται όσο πλησιάζει ο χρόνος έναρξης της νέας γαλακτοκοµικής περιόδου.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων του κλάδου να ανεβαίνει περί τα µέσα της εβδοµάδας στο Λιβάδι Ολύµπου, µε πρώτο στόχο να ενισχύσει τη συσπείρωση των κτηνοτρόφων στη γραµµή που χαράσσει ο Κλαδικός Συνεταιρισµός (συµµετέχουν περί τους 15 πρωτοβάθµιους συνεταιρισµούς αιγοπροβατοτρόφων). Επιδίωξη της εν λόγω αντιπροσωπείας θα είναι να βελτιώσει την ψυχολογία που διαµορφώθηκε τα προηγούµενα 2-3 χρόνια εξαιτίας της απαξίωσης του γάλακτος, να ενηµερώσει για τα νέα δεδοµένα στην αγορά και να αντικρούσει τις φωνές εκείνες των γαλατάδων που αρνούνται να προσαρµοσθούν στη νέα πραγµατικότητα.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν εκπροσώπους από δύο αξιόλογες γαλακτοβιοµηχανίες να κάνουν τις δικές τους κρούσεις αυτές τις µέρες, προκειµένου να εξασφαλίσουν τις πρώτες συµφωνίες µε παραγωγούς, αφενός για να έχουν κλεισµένο ένα µέρος από το γάλα που χρειάζονται αφετέρου να φρενάρουν κατά κάποιο τρόπο την ανοδική πορεία που φαίνεται να παίρνουν οι τιµές στο αιγοπρόβειο γάλα. Ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση κινούνται, όπως είναι φυσικό, οι επιδιώξεις των συνεταιριστών.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά αναµένεται σκληρή διαπραγµατευτική µάχη, καθώς οι γαλατάδες προσέρχονται στη συζήτηση υπό την πίεση να βρουν γάλα, ενώ οι κτηνοτρόφοι, ακόµη κι αν πιστεύουν στα νέα δεδοµένα της αγοράς, ενδεχοµένως να δυσκολευθούν να πάνε τη διαπραγµάτευση µέχρι τέλους, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της έλλειψης αυτοπεποίθησης που έφεραν οι ταλαιπωρίες -ιδίως εκείνες της διάθεσης της παραγωγής- των προηγούµενων ετών. Οι πληροφορίες θέλουν κάποιους γαλατάδες να αναζητούν επιµόνως τους πιο «αδύναµους κρίκους», έτσι ώστε να έχουν στη διάθεσή τους τις πρώτες συµφωνίες και πάνω σ’ αυτές να χτίσουν ανάλογα τη διαπραγµατευτική τακτική του διµήνου που µεσολαβεί µέχρι να ξεκινήσουν οι παραλαβές γάλακτος.
/www.agronews.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *