Πολύ κοντά στην ανακοίνωση επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλειο, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του hessaliatv.gr, η κυβέρνηση και τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται το προσεχές διάστημα (πιθανόν μέχρι τα τελη Νοέμβρη) να τις κάνει ο ό διος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο που εχει επεξεργαστεί το κυβερνητικό επιτελείο προβλέπει επιστροφή 13 ευρώ περίπου το στρέμμα για τις ποτιστικές καλλιέργειες και 6 ευρώ το στρέμμα για τις ξηρικές.

Τα χρήματα της επιστροφής του ΕΦΚ περρελαίου δεν θα τα λαμβάνου νοι συνταξιούχοι αγρότες και όσοι έχουν τα χωράφια τους σε αγρανάπαυση. Επίσης ένας τρόπος διασταυρωσης θα είναι με βάση τα τιμολόγια που θα καταθέτουν οι αγρότες από την πώληση των προϊόντων τους θέλοντας έτσοι με τον τρόπο αυτό το ΥΠΟΟΙΚ να χτυπήσει και την παραοικονομία στ αγροτικά προϊόντα.

Το συνολικό ποσό που θα εκταμιεύεται ετησίως για επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από τα 120 μέχρι τα 150 εκατομ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ώριμο αίτημα του αγροτικού κινήματος, αλλά και για μία προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που την είχε ανακοινώσει το Μάη του 2019 στην προεκλογική του ομιλία στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισ,

Επίσης είχε δεσμευτεί από το Σεπτέμρβη του 2018 ως αρχηγός της αξιωματικ΄ςη αντιπολίτευσης σε ερώτηση που του είχαμε θέσει στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, ότι θα το μελετήσει καθώς είχε παραδεχτεί ότι υπάρχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τους Έλληνες αγρότες που φουλάρουν με 1.4 ευρώ πετρελαιο, έναντι 70 λεπτών το λίτρο κατά μέσο όρο των Ευρωπαίων συναδέλφων τους.
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress