Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ και λοιπές δράσεις» ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας – Πράσινο Ταμείο και αφορά στην ανάπλαση της Πλατείας Κομπωτής του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.

Σκοπός της επέμβασης είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της υφιστάμενης πλατείας της Τοπικής Κοινότητας Κομπωτης κάτι που θα οδηγήσει στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Η αρχιτεκτονική λύση σεβάστηκε τις ανάγκες των κατοίκων με τις επεμβάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν να είναι ήπιες αρμονικά εντασσόμενες στο γυρωθεν περιβάλλον.

Η βασική επέμβαση έχει να κάνει με την πλακόστρωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στο σύνολο της επιφάνειας της πλατείας χρησιμοποιώντας δύο ήδη υλικών.

Το δυτικό τμήμα της πλατείας θα επιστρωθει με πλάκες πεζοδρομίου διαστάσεων 40Χ40 και απόχρωσης γκρι ενώ το ανατολικό με κυβόλιθους διαστάσεων 20Χ10 σε απόχρωση γκρι.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ομαλότερη κίνηση των πεζών ενώ αισθητικά προκύπτει ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Επιπλέον αυτού αναβαθμίζεται αισθητικά το υπάρχον μνημείο , στην ανατολική πλευρά της πλατείας , με την επένδυση μαρμάρου λευκής απόχρωσης.

Διατηρούνται τα δέντρα ενώ το πράσινο ενισχύεται με την κατασκευή παρτεριών φύτευσης και τοποθέτηση νέων δένδρων σε επιλεγμένες θέσεις στον χώρο της πλατείας.

Το υφιστάμενο σιντριβάνι παραμένει και επενδύεται με πέτρα ενώ γίνεται και η σύνδεση του με το νερό δημιουργώντας έντονη την αίσθηση του υγρού στοιχείου.
Επιπλέον αυτών και σε συγκεκριμένες θέσεις στον αύλιο χώρο προβλέπεται η δημιουργία παγκακιων απο οπλισμένο σκυρόδεμα υπενδυμένα με πέτρα και ξύλο.

Προτείνεται η τοποθέτηση νέων κάδων απορριμμάτων στις θέσεις που φαίνονται στο σχέδιο καθώς και η επένδυση της κλίμακας που συνδέει τα δύο επίπεδα της πλατείας.

Προβλέπεται η ενίσχυση του υφιστάμενου φωτισμού με τη τοποθέτηση νέων εξωτερικών φωτιστικών δαπέδου και μετακίνηση των υπαρχόντων ενώ για την προφύλαξη των επισκεπτών θα τοποθετηθεί περιμετρικά της πλατείας
νέο σιδερένιο κιγκλίδωμα.

Η σύνδεση της πλατείας με τις δημοτικές οδούς επιτυγχάνεται άμεσα επιτρέποντας έτσι την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Παρόλα αυτά πρόκειται να γίνει εκ νέου εξομάλυνση αυτών των διόδων για A.M.E.A. όπου αυτό θεωρηθεί απαραίτητο.

Τέλος προβλέπονται εργασίες επισκευών – χρωματισμών στις ήδη υπάρχουσες επιφάνειες.

Δύναμη Πολιτών. Στο πλευρό ΟΛΩΝ των Δημοτών. Έργα και όχι λόγια σε όλα τα Δημοτικά και Τοπικά Διαμερίσματα.

Ακολουθούν και άλλες παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Από xiromeropress