belanidia
Οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ», με το οποίο καταγγέλλεται το γεγονός ότι κόπηκαν αιωνόβιες βελανιδιές από το βελανιδόδασος, κοντά στο χωριό Παλαιομάνινα, δήμου Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας και ζητείται να ληφθούν μέτρα για την προστασία του. Επιπλέον ζητείται να σταματήσουν τώρα όλα τα σχέδια για την εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στην περιοχή.
Αθήνα 13/6/2016
Οι καταθέτοντες βουλευτές
Το ψήφισμα του συλλόγου είναι το παρακάτω:
Ψήφισμα που εγκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 5-3-2016
Με λύπη μας διαπιστώνουμε πως αιωνόβιες βελανιδιές, 500 ετών και πλέον, που εξέθρεψαν γενιές Ελλήνων, κόπηκαν σε λίγα λεπτά στο βελανιδοδάσος, κοντά στο χωριό Παλαιομάνινα, δήμου Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Αυτό γίνεται συστηματικά με την ανοχή των αρχών, και ελπίζουμε να μην υπάρχουν υπάλληλοι των υπηρεσιών προστασίας του δάσους, που να είναι μέρος της διαπλοκής και της διαφθοράς που συντελείται στο δάσος βελανιδιάς του νομού μας. Είμαστε υποχρεωμένοι ως σύλλογος να καλέσουμε τους εισαγγελείς και την Περιφέρεια, να επιληφθούν της υπόθεσης για την σωτηρία του βελανιδοδάσους Ξηρομέρου που λεηλατείται και καταστρέφεται, από μερικές οικογένειες, πού ορισμένοι από τις οικογένειες αυτές είναι τοπικοί παράγοντες της επαρχίας και του νομού. Η λεηλασία αυτή χρονολογείται από το 1981. Το λαθρεμπόριο ξύλων,(γιατί το εμπόριο του ξύλου της βελανιδιάς από το νόμο απαγορεύεται), έχει αφήσει το 1/6 του δάσους από την δεκαετία του 80 και το παράνομο χρήμα ζημίωσε την οικονομία της περιοχής.
Η πάγια θέση του συλλόγου είναι ούτε ένα ξερό κούτσουρο βελανιδιάς στα χέρια των εγκληματιών λαθρεμπόρων καυσόξυλων. Πράγματι αυτό που τους αξίζει είναι η φυλακή και η κατάσχεση της περιουσίας τους. Όσοι από τους μόνιμους κατοίκους ή όσοι από τους ετεροδημότες, των χωριών του δάσους της επαρχίας Ξηρομέρου και μόνο για την θέρμανση των σπιτιών τους στα χωριά του δάσους, χρειάζονται ξύλα τότε τα δασαρχεία, με μια διαδικασία διαφανή, όπως κάνουν και σε άλλους νομούς να διανέμουν δωρεάν (νεκρά) ξερά ξύλα που θα συλλέξουν από το δάσος τον Αύγουστο, σύλλογοι περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί. Η πράξη της κοπής των βελανιδιών αποτελεί πρόκληση, θρασύτητα και εκβιασμό προς την Ελληνική Πολιτεία και τους θεσμούς. Τα αποτυπώματά τους και το γενετικό τους υλικό,(γνωστοί στους αρμόδιους φορείς), είναι πάνω στα δέντρα που κατακρεούργησαν. Η θρασύτητα αυτή δύο ημέρες πριν το ξαναστήσιμο του συλλόγου βελανιδιάς, δείχνει ότι η οργανωμένη λαθροϋλοτομία προσπαθεί να μας τρομοκρατήσει. Αυτό μπορούμε να πούμε μας πεισμώνει και μας παρακινεί να καλέσουμε την Πολιτεία να κάνει το αυτονόητο. Αν η πολιτεία δεν πράξει το καθήκον της, τότε θα στραφούμε νομικά εναντίον της.
Τέλος καλούμε τους πολιτιστικούς συλλόγους του νομού μας, να καταδικάσουν το έγκλημα που διαπράττεται, και ιδιαίτερα καλούμε το σύλλογο της Παλαιομάνινας, να πάρει θέση και να μπουν μπροστά για την σωτηρία της περιοχής μας. Πολιτισμός σημαίνει: Σεβασμός στο περιβάλλον, σεβασμός στην κοινωνία.
Τέλος υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας μαζί με τους υπόλοιπους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας να σταματήσουν τώρα όλα τα σχέδια για εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σκουπίδια. Σταματήστε πια!!!!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ»
http://www.aerasnews.gr/1

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *