Η Μαχαιρά είναι ένα χωριό με παράδοση και μακρά ιστορία. Ιστορία που σκιαγραφείται μέσα από την πορεία των Mαχαιριώτικων οικογενειών και των ανθρώπων της.
Ένα παράδειγμα είναι η οικογένεια Καρελάκη, με καταγωγή από την Κρήτη που μαζί με άλλους Κρήτες την περίοδο των Ορλοφικών κατέφυγαν αρχικά στην Ήπειρο και αργότερα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας.
Ο Βαγγέλης Καρελάκης από το 1920 έκανε εμπόριο με κάρα, μεταφέροντας στα Γιάννενα προϊόντα της περιοχής κυρίως καπνά και βελανίδι, κι έφερνε από κει δέρματα, μέλι ασπροκαλάμποκο, ξυλεία, τυροκομικά, σκεύη, βαρέλια κλπ.
Δρομολόγιο πολύ επικίνδυνο εκείνη την εποχή, λόγω ύπαρξης ληστών στη διαδρομή, τους οποίους φιλοδωρούσαν με καπνό για να έχουν την εύννοιά τους.
Δύο γνωστοί σταθμοί των κάρων της εποχής για ανεφοδιασμό και ξεκούραση, ήταν στο Κομπότι και στο Τέροβο.
Τα κάρα στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν με φορτηγά.
Τις φωτογραφίες που ακολουθούν μας τις παραχώρησε ευγενικά ο Ανδρέας Καρελάκης.
Η πρώτη φωτογραφία είναι του 1925 και απεικονίζεται ο Βαγγέλης Καρελάκης με ένα από τα πρώτα φορτηγά που έχουν κυκλοφορήσει στη χώρα.
Έπαιρνε μπροστά με μανιβέλα.Με αυτό έκανε εμπόριο από το λιμάνι του Αστακού. Την περίοδο εκείνη αγοράστηκαν τα σπίτια του Καρελάκη κατά μήκος της παραλίας του Αστακού που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες εμπορευμάτων, κυρίως βελανιδιού που ήταν απ΄τα κύρια προϊόντα παραγωγής της περιοχής.
Με αυτό μεταφέρθηκε η πέτρα με την οποία χτίστηκε η περίτεχνη εκκλησία της Μαχαιράς από Ηπειρώτες μαστόρους καθώς πέτρα και γενικώς οικοδομικά υλικά για το χτίσιμο των σπιτιών της Μαχαιράς αλλά και των γύρω χωριών.

Πριν απ΄αυτό η οικογένεια Καρελάκη, για μικρό χρονικό διάστημα διέθετε ένα ατμοκίνητο αυτοκίνητο.
Η φωτογραφία αυτή, είναι πριν τον πόλεμο. Απεικονίζει ένα πολύ όμορφο φορτηγό του Καρελάκη στην Αθήνα, που τότε είχε γίνει το κέντρο του εμπορίου της χώρας.
Αυτό το αυτοκίνητο το ακολούθησε η θρυλική χαρχάλω (μερσεντές) που κουβάλησε οικοδομικά υλικά και άμμο από το ποτάμι (έτσι αναφερόταν ο Αχελώος) για το χτίσιμο των καμένων από τους Γερμανούς χωριών.
Ακολούθησε το μερσεντές φορτηγό της διπλανής φωτογραφίας, που είναι τώρα παροπλισμένο στην αυλή του σπιτιού του Αντρέα Καρελάκη.
Στη συνέχεια ακολούθησαν τα τριαξονικά με τα οποία μεταφερόταν οι νομάδες βλάχοι με τις οικογένειές τους, τα άλογα, τα μουλάρια τους και τα κοπάδια τους, από τα βουνά στα χειμαδιά και το αντίθετο.

ΠΗΓΗ:MAHERAS weblog

Από xiromeropress