Μία εισαγωγή σε κέντρο Υγείας στην Αμφιλοχία στάθηκε η αφορμή για να συλληφθεί ο ύποπτος για τη δολοφονία μιας 25χρονης Ελληνογερμανίδας το 1989, σε χώρο στάθμευσης στο Πλέτενμπεργκ. Ο φάκελος βρισκόταν στο αρχείο της εισαγγελίας του Χάγκεν, καθώς ο ύποπτος είχε εξαφανιστεί για τρεις δεκαετίες.

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στο τέλος Απριλίου, όταν ένας ασθενής χρειάστηκε να διακομισθεί στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας. Μετά τον έλεγχο των στοιχείων του, διαπιστώθηκε ότι εις βάρος του εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης για ανθρωποκτονία. Το ένταλμα ήταν σε εκκρεμότητα για 31 χρόνια.

Ο 68χρονος συνελήφθη, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου, όπου παρέμεινε για νοσηλεία φρουρούμενος, ενώ, μόλις αποθεραπευτεί, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοσή του στη Γερμανία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού come-on.de, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, λίγο αργότερα χτύπησε το τηλέφωνο του αστυνομικού Γουίλφριντ Μπόκερ, που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση και πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί. Του τηλεφώνησε ο αδερφός του θύματος για να τον ενημερώσει ότι η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί.

Ο ίδιος ένιωσε κάτι παραπάνω από ικανοποίηση. «Περιμένουμε την ανακοίνωση έκδοσης από την Ελλάδα και ξεκινάμε τη διαδικασία», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Dr. Gerhard Pauli, σύμφωνα με ρεπορτάζ του come-on.de. Με βάση τα στοιχεία, ο Έλληνας κρυβόταν όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή της Αμφιλοχίας, αφού είχε καταφέρει να διαφεύγει από την πόλη Χάγκεν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.
Το χρονικό της δολοφονίας

Η δολοφονία έγινε στις 6 Απριλίου 1989 σε πάρκινγκ στο Πλέτενμπεργκ. Το γερμανικό Μέσο αναφέρει ότι ο 37χρονος τότε φερόμενος ως δράστης, ευελπιστούσε να συνάψει σχέση με τη γυναίκα. Όταν εκείνη του είπε πως δεν ήθελε την ακολούθησε και την πυροβόλησε. Η 25χρονη γυναίκα πέθανε ακαριαία. Ο συλληφθείς κατηγορείται ότι διέφυγε με μία κόκκινη Mercedes και κατάφερε να ζει ανενόχλητος για δεκαετίες. Ήρθε στην Ελλάδα μέσω Ιταλίας και συγκεκριμένα από το Μπάρι.

Στην περιοχή της Αμφιλοχίας, όπου βρήκε καταφύγιο, ισχυριζόταν ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν μετανάστης στην Αυστραλία. Οι γερμανικές αρχές υπέθεταν ότι ζούσε είτε στην Ιταλία, είτε στην Ελλάδα. Ωστόσο δεν κατάφεραν ποτέ να εντοπίσουν τα ίχνη του. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ το θύμα της δολοφονίας, ενταφιάστηκε σε απόσταση μόλις δύο ωρών με το αυτοκίνητο από τον τόπο που ζούσε ο φερόμενος ως δολοφόνος της. Ο σύζυγος του θύματος, μαζί με τη μία τους κόρη ζουν στη Γερμανία, ενώ, η άλλη τους κόρη ζει στην Ελλάδα.

«Ακατανόητο μέχρι σήμερα»

Αδερφός του θύματος, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, κάνει λόγο για τραυματική εμπειρία. «Ειδοποιήσαμε αμέσως την αστυνομία και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οδήγησα την αστυνομία στο σημείο του εγκλήματος», είπε. Ο ίδιος περιγράφει τις «ενοχλητικές και τραυματικές εικόνες» που αντίκρισε στον χώρο στάθμευσης. Οι έρευνες του Μπόκερ έδειξαν ότι ο δολοφόνος είχε πυροβολήσει οκτώ φορές με όπλο μέσω των πλευρικών παραθύρων του Opel Kadett κατά της 25χρονης.

Η φίλη του θύματος που ήταν μάρτυρας της δολοφονίας υπέφερε από την τραυματική εμπειρία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πλέον ζει κι αυτή στην Ελλάδα. «Κανείς στην οικογένειά μας δεν μπορούσε να πιστέψει τι συνέβη εκεί. Είναι ακόμα ακατανόητο μέχρι σήμερα», λέει ο αδελφός του θύματος. Ο γενικός εισαγγελέας Dr. Gerhard Pauli, μετά από ερώτηση ανέφερε ότι ο 68χρονος πλέον κατηγορούμενος είχε απασχολήσει τις Τοπικές Αρχές και πριν από το έγκλημα ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε απειλήσει την 25χρονη πριν τη δολοφονία της.

Πέντε χρόνια πριν το έγκλημα, ο κατηγορούμενος φέρεται ότι μαχαίρωσε από ζήλια τον γαμπρό του με ψαλίδι 24 φορές, επειδή τον έπιασε να πίνει καφέ με τη γυναίκα του, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης. Πιθανώς αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο το θύμα είχε ζητήσει από τη φίλη της να τη συνοδεύσει στη συνάντηση στις 6 Απριλίου 1989. «Νομίζω ότι ήθελε απλώς να του πει ότι αρνήθηκε την πρότασή του να έρθουν πιο κοντά επειδή ήταν παντρεμένη και ευτυχισμένη», λέει ο αδελφός, ο οποίος περιγράφει την αδερφή του ως «πραγματικό άνθρωπο της οικογένειας και στοργική μητέρα».
πηγη

Από xiromeropress