Μπόλικη δουλειά περιµένει τους επιτελείς της ∆οµοκού το επόµενο διάστηµα και µέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς µέσα σε ενάµιση περίπου µήνα καλούνται να διευθετήσουν έγκαιρα και χωρίς λάθη, που θα στερήσουν ενισχύσεις και δικαιώµατα στους αγρότες, αλλά και προς αποφυγήν ενδεχόµενων κοινοτικών καταλογισµών, µια σειρά πιστώσεων προς τους αγρότες. Σε αυτή την κατεύθυνση εντείνονται αυτές τις µέρες οι διοικητικοί έλεγχοι της δηλωθείσας περιουσιακής κατάστασης, δηλαδή τα Ε9 τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και τα για τους ενοικιαστές αγροτεµαχίων. Οι αγρότες θα χρειαστεί να προσκοµίσουν τα προβλεπόµενα αποδεικτικά νόµιµης κατοχής όπως συµβόλαια, αποδεικτικό µεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο, αριθµός κτηµατολογίου κλπ, για να µην µηδενιστεί το αγροτεµάχιό τους. Στην περίπτωση, µάλιστα, των µισθωµένων αγρών, αν το παραστατικό ενοικίασης καλύπτει τις απαιτήσεις τότε ζητείται από τον αιτούντα γεωργό να προσκοµίσει µια σειρά από επιπλέον δικαιολογητικά, όπως Ε9, τίτλους κτηµατολογίου, συµβολαιογραφικές πράξεις, κληρονοµιές κλπ.

Οι πιστώσεις που περιµένει ο αγροτικός κόσµος αφορούν την προκαταβολή της τάξης του 70-75% για τα αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα, την εξισωτική αποζηµίωση που πέρυσι αυξήθηκε στα 253 εκατ. ευρώ, αλλά και την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης περί τα 390 εκατ. ευρώ, µε το πρασίνισµα ύψους 550 εκατ. ευρώ και την ενίσχυση των νεαρών γεωργών 36,7 εκατ. ευρώ, µαζί µε το Εθνικό Απόθεµα και τις µεταβιβάσεις που ξέµειναν από την προκαταβολή του Οκτωβρίου.

Πρώτη στις πληρωµές έρχεται η προκαταβολή των προγραµµάτων για το έτος εφαρµογής 2020, για τα οποία µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές είχαν εγκριθεί 110 εκατ. ευρώ για τη Βιολογική Γεωργία και τη Βιολογική Κτηνοτροφία, ενώ αναµένονται οι αντίστοιχες εγκρίσεις πιστώσεων για τη Νιτρορύπανση, τις σπάνιες φυλές αγροτικών ζώων και το Κοµφούζιο. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι τις επόµενες ηµέρες πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους διοικητικούς του Οργανισµού Πληρωµών και να περαιωθούν οι φάκελοι από τις τοπικές ∆ΑΟΚ. Βάσει του κοινοτικού κανονισµού, η τελική προθεσµία για την εν λόγω πληρωµή είναι η 30η Νοεµβρίου, ωστόσο κατά το σύνηθες τα χρήµατα µπαίνουν στα βιβλιάρια των παραγωγών τις πρώτες ηµέρες του ∆εκεµβρίου, αφού εγράφησαν, για το τυπικό της υπόθεσης και για να αποφευχθούν καταλογισµοί από τις Βρυξέλλες την οριζόµενη ηµεροµηνία. Για φέτος, αν και ακόµα δεν αναφέρεται κάτι επίσηµο από τους διοικητικούς του ΟΠΕΚΕΠΕ, πρώτος στόχος είναι η πληρωµή να ξεκινήσει µέχρι την Παρασκευή 27 Νοεµβρίου. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η πίστωση των λογαριασµών θα τρέξει την επόµενη εβδοµάδα, 1 µε 4 ∆εκεµβρίου, µε την πληρωµή να ολοκληρώνεται σταδιακά εκείνες τις ηµέρες.

Αµέσως µετά, οι αρµόδιοι επί των πληρωµών θα κληθούν να ολοκληρώσουν τις διορθώσεις στη βασική ενίσχυση, αφού στο τέλος Νοεµβρίου θα έχει λήξει και η προθεσµία που έχουν οι αγρότες προκειµένου να προχωρήσουν σε υποβολή αιτηµάτων άρσης επικάλυψης για το έτος αιτήσεων 2020. Σε πρώτη φάση, ο προγραµµατισµός υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ δροµολογεί την εξόφληση του τσεκ µέχρι τις 23 ∆εκεµβρίου, ενώ ακόµα χρειάζεται µια µε δύο εργάσιµες για να ακολουθήσει η πληρωµή της εξισωτικής, που «πατάει» πάνω στο ίδιο αρχείο των δικαιούχων
Ελένη Δούσκα
Agronews

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *