ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ


Η Μαρία και ο Ιορδάνης, δύο αδέλφια από τον Αναλιόντα δημιούργησαν το δικό τους γαλακτοκομείο
Η δημιουργία της δικής μας επιχείρησης δεν είναι και εύκολη υπόθεση στις μέρες μας. Πόσο μάλλον όταν θέλεις να λανσάρεις στην αγορά το δικό σου προϊόν και να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους. Εκτός από το χρηματικό ποσό που απαιτείται για να δημιουργήσεις κάτι δικό σου, χρειάζεται να έχεις πρωτοτυπία, επιμονή, θέληση, θετική σκέψη και υπομονή. Α! Και λίγη τύχη.

Αυτά είναι πολύ σημαντικά, αναφέρει στο Impossible Works, η Μαρία Ιορδάνου, η οποία τον τελευταίο χρόνο έφτιαξε το δικό της γαλακτοκομείο, μαζί με τον αδελφό της Ιορδάνη, προωθώντας στην αγορά το δικό τους, παραδοσιακά φτιαγμένο, πρόβειο γιαούρτι που φέρει το όνομα «Ευεξία». Ξεκινώντας στην κυριολεξία από μια κατσαρόλα στο σπίτι τους, ο Ιορδάνης και η μητέρα του χωρίς να το καταλάβουν βρέθηκαν να πουλούν το γιαούρτι τους σε μια μικρή αγορά, με την Μαρία να εντάσσεται στη συνέχεια στην οικογενειακή επιχείρηση και να σχεδιάζει την παραγωγή κι άλλων προϊόντων.

Η ιδέα
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ιορδάνης αποφάσισε πριν από μια δεκαετία περίπου ότι δεν θέλει να ασχοληθεί με το επάγγελμα του (πολιτικός μηχανικός), αλλά με τη κτηνοτροφία. «Μεγαλώσαμε σε μια οικογένεια με πατέρα γεωργό, οπόταν ήταν πιο εύκολο για τον αδελφό μου να το πάρει απόφαση», ανέφερε η Μαρία. Δημιούργησε λοιπόν τη δική του υπερσύγχρονη φάρμα, μελέτησε τις επιχορηγήσεις που δίνει η Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεκίνησε να παράγει και να πουλά το γάλα του σε μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες στη χώρα μας, την Χαραλαμπίδης Κρίστις.
Στην πορεία, ήθελε να εκμεταλλευτεί και ο ίδιος το γάλα του και ξεκίνησε με τη μητέρα του να φτιάχνουν το σπίτι γιαούρτι, γεγονός που ενθουσίασε φίλους και συγγενείς, οι οποίοι τον παρότρυναν να βγει στο παζάρι. Με την πάροδο του χρόνου, αφού πήρε και την άδεια παραγωγού από το Κρατικό Κτηνιατρείο, πουλούσε το γιαούρτι του σε μια μικρής εμβέλειας αγορά και χωρίς να το καταλάβει βρέθηκε με ένα μικρό γαλακτοκομείο και με τα λίγα χρήματα που έβγαζε από τις πωλήσεις στην ταβέρνα, αγόρασε τον δικό του εξοπλισμό, καζάνια, ψυγεία και φούρνο.

«Με αυτό τον τρόπο, ο Ιορδάνης και η μητέρα μου ξεκίνησαν την παραγωγή γιαουρτιού, χωρίς καν να ξέρουν που θα τους βγάλει», σημείωσε η Μαρία, η οποία εκείνη την περίοδο εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός επίσης.
«Το 2009 ήρθα από την Αγγλία και ασχολήθηκα με το επάγγελμα μου και όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και ο μισθός μου μειώθηκε, ενώ τα ωράρια αυξήθηκαν συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν ευτυχισμένη με την δουλειά μου. Τότε κατάλαβα ότι έπρεπε να παραιτηθώ και να δω τι θα έκανα στο μέλλον. Στο μεταξύ, ο Ιορδάνης, με παρότρυνε να ενταχθώ και εγώ στην παραγωγή γιαουρτιού, κάτι που δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έκανα. Πέρασα ένα καλοκαίρι διαβάζοντας και παρακολουθώντας σεμινάρια και ενώ μου παρουσιάστηκαν τεράστιες ευκαιρίες στον κλάδο που σπούδασα, επισκεπτόμουν συνεχώς το μικρό τυροκομείο που δημιούργησε ο αδελφός και η μητέρα μου , ώσπου τελικά άρχισα να βλέπω με άλλο μάτι το μέλλον αυτής της επιχείρησης και είπα το μεγάλο ναι», σημείωσε.

Σταθερά βήματα
Με το που εντάχθηκε η Μαρία στην ομάδα του μικρού τυροκομείου, ξεκίνησε αμέσως δουλειά. Σχεδίασε το γαλακτοκομείο, ώστε να μπορέσουν να εγκριθούν για το σχέδιο νεανικής επιχειρηματικότητας, ενώ στο μεταξύ για να κερδίσουν χρόνο σχεδίασε ένα μικρότερο για να μπορούν να βγουν στην αγορά.
Από το τέλος του καλοκαιριού μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 λοιπόν σχεδίασαν και το καινούργιο τους package, στο οποίο απεικονίζεται και μια μικρή κατσαρόλα. «Η ιδέα ξεκίνησε από μια κατσαρόλα, για αυτό και στο package μας, η κατσαρόλα είναι το σήμα κατατεθέν», είπε η Μαρία, προσθέτοντας πόσο πολύ χαρούμενη ήταν που ξεκινούσε από την αρχή να δημιουργεί κάτι δικό της.

«Η παραγωγή γιαουρτιού, ο σχεδιασμός του package, η δημιουργία του γαλακτοκομείου και γενικά η ασχολία τέτοιου είδους δραστηριότητας μου έδινε απίστευτη ενέργεια. Πλέον ήμουν ευτυχισμένη με αυτό που έκανα», είπε. Από τον Ιανουάριο και μετά η ίδια ανέλαβε και την προώθηση του προϊόντος, σημειώνοντας πως αρχικά προτιμά να το λανσάρει σε υπεραγορές μεσαίας κατηγορίας, διότι πιστεύει πως για να επιτύχει κάποιος είναι καλύτερα να γίνονται σταθερά βήματα προς τα εμπρός.
Στα πλάνα και η παραγωγή χαλουμιού
Η Μαρία και ο Ιορδάνης βρίσκονται λοιπόν στην αγορά με δύο κωδικούς που φέρουν το όνομα «Ευεξία», με 100% πρόβειο γιαούρτι, παραδοσιακά φτιαγμένο, ενώ υπάρχει πλάνο και για το λανσάρισμα κι άλλων προϊόντων. Όπως μας ενημερώνει η Μαρία, στο μέλλον σχεδιάζουν να παράγουν και το δικό τους χαλούμι, ενώ στο πλάνο βρίσκεται κι άλλα παράγωγα προϊόντα. «Ο κόσμος είναι αρκετά ενθουσιώδης με το προϊόν μας και όσοι δοκιμάζουν εντυπωσιάζονται λόγω του ότι το package του είναι αρκετά μοντέρνο σε σχέση με το περιεχόμενο του», σημειώνει, προσθέτοντας ότι τους θυμίζει το γιαούρτι που έτρωγαν όταν ήταν μικροί.

Τονίζει μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια στροφή προς τα πρόβεια και αρκετές μητέρες της ζητούν να φτιάξει μια πιο μικρή συσκευασία για να έχουν τη δυνατότητα να το βάζουν στη σχολική τσάντα των παιδιών τους.
Θέληση VS προβλήματα
Ερωτηθείσα εάν στην πορεία είχαν κάποια προβλήματα που την έκαναν να θέλει να εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια, η Μαρία ανέφερε πως υπήρξαν φορές που όντος ήταν πολύ δύσκολες και την έκαναν να το σκεφτεί, ωστόσο η θέλησή της την κάνει να πεισμώνει και να ξεπερνά τα όποια προβλήματα. «Είναι μια δουλειά που ξεκίνησε από το μηδέν, ασχέτως εάν είχε την κτηνοτροφική μονάδα ο Ιορδάνης. Το γαλακτοκομείο είναι μια εντελώς διαφορετική μονάδα. Ναι μεν έχω στο 100% τη βοήθεια του αδελφού μου, αλλά δεν παύει η κύρια του ασχολία να είναι η κτηνοτροφική μονάδα. Είχαμε αρκετά προβλήματα και έχουμε αρκετά προβλήματα αλλά δεν σημαίνει ότι δεν λύνονται κιόλας. Το οικονομικό κομμάτι δε, είναι το πιο δύσκολο. Το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμα την επιχορήγηση για να μπορέσουμε να επενδύσουμε το κάνει ακόμα πιο δύσκολο και χωρίς την υποστήριξη της οικογένειάς μου δεν θα μπορούσα να προχωρήσω. Πέραν από το οικονομικό, που είμαι σίγουρη ότι σε κάποια στιγμή θα λυθεί, είναι και το ίδιο το προϊόν, λόγω του ότι δεν είχα καθόλου γνώσεις με το αντικείμενο. Στην αρχή είχαμε θέματα με την πηκτικότητα, ωστόσο στην πορεία και με τις απόψεις του κόσμου το τελειοποιήσαμε», είπε.
Αν και η ίδια δεν πίστευε ποτέ ότι θα ακολουθούσε τα χνάρια του πατέρα της ή του αδελφού της (κατά κάποιον τρόπο), δίνει όλη της ψυχή και αγάπη σε αυτό. Σημειώνει παράλληλα, ότι εάν δεν έβλεπε τον εαυτό της να πηγαίνει ψηλά, δεν θα ακολουθούσε ποτέ αυτόν τον δρόμο. «Δεν ξεκίνησα αυτή την επιχείρηση για να μείνω σε μικρές υπεραγορές, αλλά για να κάνω μια εταιρεία που να είναι παγκύπρια και γιατί όχι να εξάγω και στο εξωτερικό το δικό μου χαλούμι», προσθέτει.
Της Αριάνας Χαριλάου
πηγη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *