Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες και οι πόλεις της Μεσογείου με τη διαχείριση των μεγάλων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, η ακραία φτώχεια, η πολιτική αστάθεια, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης και η παρατεταμένη επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη, αποτελούν τις προτεραιότητες της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Διάσκεψη Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης).
Το Γενικό Σχέδιο Δράσης για την διετία 2017-2018 παρουσιάστηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και πρόεδρο της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR Απόστολο Κατσιφάρα, κατά την κεντρική του ομιλία, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Επιτροπής, στη Βαρκελώνη (Ισπανία).
«Η Μεσόγειος, ήταν και παραμένει για εμάς το μέσο για να ζούμε μαζί, να επικοινωνούμε, να συναλλασσόμαστε, να συνεργαζόμαστε, να αναπτυσσόμαστε. Και όποιες και αν είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου, το μόνο που αλλάζει είναι το χρονοδιάγραμμα των επιπτώσεων της κρίσης στην κοινωνία και την οικονομία» σημείωσε ο Απ. Κατσιφάρας, αναφερόμενος στις επιπτώσεις που παραμένουν ίδιες:
Συρρίκνωση της οικονομίας.
Η ανεργία στο ύψη, ιδίως των νέων.
Η μετανάστευση νέων ανθρώπων και κυρίως των νέων επιστημόνων διαρκώς μεγαλώνει.
Τα εισοδήματα των πολιτών περικομμένα.
Ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας βρίσκονται μπροστά στην απειλή της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της περιθωριοποίησης, της εξόντωσης.
Και συνέχισε ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος αναλυτικά στο προσφυγικό και στην οικονομική κρίση:
«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος, σήμερα, είναι χωρίς αμφιβολία η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Ακόμα και σήμερα, όμως, παρά τη δραματική τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, η ΕΕ κωλυσιεργεί και χρονοτριβεί, ενώ επιμένει να παραβλέπει την ανθρωπιστική διάσταση αυτής της κατάστασης. Η υποδοχή, η φιλοξενία και η ενσωμάτωση, έχουν αφεθεί κατά πολύ μεγάλο μέρος πάνω στις πλάτες των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και της κοινωνίας των πολιτών, χωρίς την ανάλογη στήριξη.
Η Επιτροπή μας διαδραματίζει έναν ενεργό, ουσιαστικό και ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, προωθώντας την εστίαση και τη σύγκλιση στη Μεσόγειο, μέσα από τον ενεργό πολιτικό διάλογο, αλλά και μέσα από δράσεις, προγράμματα και συνέργιες σε όλους τους τομείς.
Στόχος μας στη νέα αυτή θητεία, είναι να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο όραμα για την περιοχή της Μεσογείου, εστιάζοντας τις δυνάμεις μας σε συγκεκριμένους τομείς για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν».
Κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, στο επίκεντρο βρέθηκε η Πρωτοβουλία για τη Δυτική Μεσόγειο, η Γαλάζια Οικονομία, η βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσογείου, ενώ εγκρίθηκε και η Τελική Διακήρυξη, που συμπυκνώνει όλα τα μηνύματα του Πολιτικού Γραφείου.
Τέσσερις πυλώνες στο Σχέδιο Δράσης
Ο Απ. Κατσιφάρας παρουσίασε το Γενικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο, όπως τόνισε, ευθυγραμμίζεται με τις γενικότερες επιδιώξεις και στοχεύσεις της CPMR, και εστιάζει ειδικότερα σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:
Ενθάρρυνση νέων θαλάσσιων και μακροπεριφερειακών στρατηγικών στη Μεσόγειο.
Αύξηση της εμπλοκής των Περιφερειών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγική κρίσης και την υποστήριξη των δράσεών τους, με επαρκή χρηματοδότηση.
«Θάλασσα έργων» στη Μεσόγειο. Να κινητοποιήσουμε εταίρους από τις μη-Ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, και ιδίως από τη Νότια ακτή και να συνεργαστούμε πάνω σε κοινά έργα.
Ενίσχυση της ανάδυσης της Μεσογειακή Ιθαγένειας. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία της, με τον ενστερνισμό ενός συνόλου αξιών, αρχών και νομικών ρυθμίσεων, που συνδέουν τους πολίτες της Μεσογείου.
Υποδοχή από τον Υπουργό της Καταλονίας
Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεσμικών Σχέσεων και Διαφάνειας της Κυβέρνησης της Καταλονίας Ραούλ Ρομέβα Ι Ρουέντα υποδέχθηκε τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, καθώς και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR.
Στη συνάντησή τους συζήτησαν για τις σημαντικές εξελίξεις τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στην Ε.Ε.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *