Εξελίξεις στα θέμα των αυθαιρέτων προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατάθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος να προκαλεί αντιδράσεις.
Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μπλοκάρει το χτίσιμο νέων αυθαιρέτων, ωστόσο, προβλέπει τη νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου και εκτός σχεδίου ακινήτων.

Όπως διαβάζουμε στο «Κ Report» περίπου 70.000 – 90.000 καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου προσφέρονται προς εξαγορά στους καταπατητές τους, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, και με μεγάλη έκπτωση, μέχρι και 80% της αντικειμενικής αξίας τους.

Η σχετική διαδικασία εκκινεί με την υποβολή αιτήσεων στην ψηφιακή πλατφόρμα που θα λειτουργήσει από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τον Οκτώβριο του 2025, με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Διευκολύνσεις

Η υπουργική απόφαση έρχεται προς εφαρμογή σχετικού νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι, την άνοιξη 2023, ο οποίος τροποποιήθηκε επί το ευνοϊκότερο για τους καταπατητές.

Συγκεκριμένα, αποσύρθηκε η προϋπόθεση που είχε τεθεί ότι, για να επιτραπεί η εξαγορά, προϋπόθεση ήταν να υπάρχει στην καταπατημένη δημόσια έκταση κάποιο ακίνητο, ως απόδειξη της μακροχρόνιας ιδιοχρησίας.

Μπορεί δηλαδή κάποιος να νομιμοποιήσει ένα αυθαίρετο ακόμα κι αν δεν υπάρχει αυθαίρετο στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Το νομοσχέδιο νομιμοποιεί επίσης αυθαίρετα ακίνητα του δημοσίου έστω κι αν βρίσκονται ακόμη και στον παλαιό αιγιαλό.

Από τα παραπάνω εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί έντονα και θα προκαλέσει αντιδράσεις, με το ΠΑΣΟΚ να έχει ήδη παρέμβει σχετικά. Κυβερνητικές πηγές από την άλλη μεριά αναφέρουν πως το νομοσχέδιο συνδέεται με τις προσπάθειες αναχαίτισης του στεγαστικού προβλήματος, καθώς ανοίγει κατοικίες σε περιοχές που δεν έχουν πρόβλημα και αποφορτίζει τις μεγάλες πόλεις.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Πηγή: Reporter.gr

Από xiromeropress