Αυξάνεται ο αριθμός των νέων ανθρώπων που ασχολούνται με το αγροτικό επάγγελμα, λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως ό,τι καλύτερο τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τους δίνονται, έπειτα από μία, όπως είπε, κακή γεωργική χρονιά.
Όμως, ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος είναι και πρόεδρος των νέων αγροτών της Ηλείας, λέει ότι πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης κάποιων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως για παράδειγμα τα σχέδια βελτίωσης, διότι όπως τονίζει, «αποτελούν εμπόδιο, ώστε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη επιχείρηση».
Ειδικότερα, όσον αφορά την αύξηση του αριθμού των νέων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, ο Θ. Βασιλόπουλος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σαφώς υπάρχει αύξηση του αριθμού των νέων αγροτών, αλλά και γενικότερα διαφόρων ηλικιακών κατηγοριών που ασχολούνται με το αγροτικό επάγγελμα». Όπως εξηγεί, «οι περισσότεροι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, την προβατοτροφία, τη μελισσοκομία, την αμπελουργία και την ελαιοκομία, δηλαδή με δραστηριότητες που μπορούν να σταθούν στη χώρα μας».
Μάλιστα, αναφερόμενος στο πρόσφατο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών που έγινε στα Χανιά, είπε ότι «οι εργασίες επικεντρώθηκαν σε δύο μεγάλους πυλώνες, δηλαδή την προβατοτροφία και την ελαιοκομία, τους οποίους πρέπει να τους δούμε με μεγάλη σοβαρότητα».
Σχετικά με την προβατοτροφία, ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος είπε ότι ξεπερνιούνται τα προβλήματα που υπήρχαν και εκτίμησε ότι «θα έχουμε αύξηση στις τιμές του γάλακτος». Επίσης, πρόσθεσε ότι και ο τομέας της η ελαιοκομίας έχει πολύ καλά αποτελέσματα, τονίζοντας σε αυτό το σημείο, ότι «οι νέοι θέλουν πραγματικά να γίνουν επαγγελματίες αγρότες, θέλουν να γίνουν καλά συλλογικά σχήματα, καλές ομάδες παραγωγών και υγιείς συνεταιρισμοί, αφού έχουν πτυχία, τεχνογνωσία, και εφαρμόζουν πετυχημένες πρακτικές».
Ακόμη, ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το μήνυμα που στέλνουν οι νέοι αγρότες είναι πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας δίνει η Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «μπορούμε να αναδείξουμε προς τα έξω τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουμε και ως εκ τούτου να φέρουμε πιο γρήγορα, περισσότερα χρήματα».
Επανερχόμενος στο ζήτημα της καθυστέρησης των χρηματοδοτικών εργαλείων, ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος λέει ότι «δεν είναι προς όφελος των νέων αγροτών, οι οποίοι, πέρα από το πριμ πρώτης εγκατάστασης, δεν παίρνουν επιδοτήσεις, αφού αυτές διαμορφώνονται στην αρχή της κάθε κοινής αγροτικής πολιτικής».
Επίσης, ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρει ότι οι νέοι αγρότες ζητούν να δοθεί λύση στο σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα της γραφειοκρατίας.
aftodioikisi.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *