Βρίσκεται περίπου 70 χλμ. βόρειο-ανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων. Είναι έδρα του κοινοτικού διαμερίσματος Βοβούσας, της κοινότητας Βοβούσας και κατά την απογραφή του 2001 είχε 179 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την υλοτομία και τον τουρισμό. Απέχει 77 χλμ. από τα Ιωάννινα. Το χωριό ήταν γνωστό και με την βλάχικη ονομασία Μπαϊεάσα!
%ce%b21 %ce%b22
Μέσα από το χωριό περνάει ο ποταμός Αώος, από τη βοή των νερών του οποίου πιθανότατα πήρε και το χωριό το όνομά του. Γύρω από το ποτάμι υπάρχουν αξιόλογοι οικότοποι που φιλοξενούν πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Στη μέση του χωριού, υπάρχει ένα πέτρινο γεφύρι, μονότοξο, που ενώνει τις δυο όχθες και γειτονιές του χωριού. Χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και έχει αναγνωριστεί ως νεώτερο αρχαιολογικό μνημείο. Στην περιοχή υπάρχει επίσης η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε το 1814.
%ce%b23 %ce%b24
Γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την αυτονομία του Ζαγορίου επί Τουρκοκρατίας και θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου. Το 1817, το χωριό είχε 2.500 κατοίκους, οι οποίοι λιγόστεψαν δραματικά και το χωριό ερημώθηκε μετά από ληστρικές επιδρομές. Επανακατοικήθηκε μετά την απελευθέρωσή του το 1913.
Η Βωβούσα γειτνιάζει με τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, που στα βλάχικα θα πει ζεστή κοιλάδα και αυτό της προσδίδει μεγάλη φυσική ομορφιά και γεωφυσικό ενδιαφέρον, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλους ορεινούς όγκους. Ειδικότερα η γύρω περιοχή χαρακτηρίζεται από φαράγγια, κοιλάδες, βάραθρα, υπέροχα δάση και μεγάλη ποικιλία φυτών. Εδώ είναι και το περίφημο Αρκουδόρεμα, το τόσο αγαπητό στους λάτρεις της πεζοπορίας. Η Βάλια ντε λα Ούρσα, δηλαδή η κοιλάδα της αρκούδας, φιλοξενεί το Αρκουδόρεμα, που είναι παραπόταμος του Αώου. Πηγάζει από τη Βάλια Κάλντα και στο διάβα του σχηματίζει μικρούς καταρράκτες, οι οποίοι χύνονται σε λιμνούλες, πολύ καλές για βουτιές και κολύμπι. Μέσα σ’ αυτά τα πυκνά δάση ζουν περίπου 90 – 100 αρκούδες. Περισσότερες πληροφορίες για την πρόσβαση στη Βάλια Κάλντα και το Αρκουδόρεμα έχουμε γράψει στην ανάρτηση για τα Βλαχοχώρια Γρεβενών.
%ce%b25 %ce%b26 %ce%b27

Το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς στις 23 Οκτωβρίου 1943.
Αξιοθέατα

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου (1814)
Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής (όπου πραγματοποιείται η Θεία Λειτουργία κάθε 26η Ιουλίου και το παραδοσιακό 3ήμερο πανηγύρι της βοβούσας)
Εκκλησία της Παναγίας
Γέφυρα Βοβούσας (Αλέξης Μήσιος 1748)
Μικρή Γέφυρα Πουντίκα, Ασπροπόταμου (Αρούλου άλμπου)
Νεροτριβιά
πληροφοριες
partetavouna
wikipedia
 

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *