ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ


Το εκκλησάκι της Παναγίας της Ελεούσας χρονολογείται από τους βυζαντινούς χρόνους. Θεωρείται μάλιστα ιστορικό καθώς έχει συνδεθεί με την πολιορκία του Μεσολογγίου στα χρόνια της επανάστασης του 1821. Συγκεκριμένα εκεί βρήκε καταφύγιο και μόνασε ο πρώην κυνηγός του Ομέρ Βρυώνη, ο Ιωάννης Γούναρης, αφού πρώτα είχε πληροφορήσει εγκαίρως τους πολιορκημένους Μεσολογγίτες για την επικείμενη πρώτη πολιορκία των Τούρκων, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχή απόκρουσή της. Στις μέρες μας το εκκλησάκι σώζεται σε άριστη κατάσταση.

Βρίσκεται λαξεμένο μέσα στους τεράστιους και επιβλητικούς βράχους του φαραγγιού της Κλεισούρας. Σήμερα έχουν κατασκευαστεί επιπλέον χώροι στη βάση του φαραγγιού, στο επίπεδο που περνάει η Εθνική Οδός. Γι’ αυτό αν φτάσετε στην περιοχή μην ξεγελαστείτε και νομίσετε ότι το εκκλησάκι είναι αυτό που βλέπετε δίπλα στο δρόμο. Καμία σχέση! Για να το δείτε, σηκώστε το βλέμμα σας ψηλά στους βράχους του φαραγγιού και θα το δείτε να στέκεται κάτω από ένα τεράστιο βράχο. Για να ανεβείτε μέχρι εκεί, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας γύρω από τους χώρους της Μονής που βρίσκονται δίπλα στην Εθνική Οδό και αναζητήστε το πλακόστρωτο ανηφορικό μονοπάτι που μετά από μια φιδίσια διαδρομή θα σας φέρει στο εκκλησάκι.

Για να φτάσετε θα χρειαστείτε κανένα 20λεπτο, αν έχετε καλή φυσική κατάσταση. Η διαδρομή δεν είναι εύκολη αν δεν είστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους αναβάσεις, ωστόσο μπορείτε να κάνετε στάσεις και να ξεκουραστείτε χαζεύοντας την επιβλητική θέα του φαραγγιού και την Εθνική Οδό από ψηλά. Θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα ανεβαίνετε σε υψόμετρο. Εκεί που πριν από λίγο ήσασταν δίπλα στην Εθνική, τώρα την βλέπετε από ψηλά. Μπαίνοντας στο εκκλησάκι θα δείτε μοναδικές βυζαντινές τοιχογραφίες. Το εκκλησάκι γιορτάζει κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα. Εκείνες τις μέρες επικρατεί μεγάλος συνωστισμός καθώς το επισκέπτονται πάρα πολλοί προσκυνητές. Τις ημέρες που γιορτάζει θεωρείται θαυματουργό καθώς μόνο τότε στάζει νερό από τον τεράστιο βράχο που βρίσκεται ακριβώς από πάνω του.

Οι πιστοί θεωρούν ότι πρόκειται για τα δάκρυα της Παναγίας και θα τους δείτε, αφού προσκυνήσουν στο εσωτερικό του, να περιμένουν κάτω από το βράχο για να δεχτούν μια σταγόνα από τα δάκρυα της Παναγίας, πριν πάρουν το δρόμο της κατάβασης. Τις ημέρες του εορτασμού στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής και σε ένα μέρος της ανηφορικής μέχρι το εκκλησάκι διαδρομής, θα συναντήσετε πολλούς πάγκους με μικροπωλητές. Ένα κανονικό παζάρι. Στο επίπεδο της Εθνικής Οδού θα βρείτε μέχρι και καντίνες με σουβλάκια και πάγκους με τοπικά εδέσματα, κυρίως χαλβά.


ΠΗΓΕΣ travelplorer.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *