Eκτός από την καταπληκτική του θέση είναι ένα πολύ γραφικό χωριό με χρωματιστά σπίτια και καλντερίμια.
Ο Αφιώνας είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά της Κέρκυρας, χτισμένο σε μια μαγευτική τοποθεσία, επάνω σε ένα ορεινό ακρωτήρι που προσφέρει μαγευτική θέα στο ανοιχτό πέλαγος, στη βραχονησίδα Γραβιά, στα Διαπόντια νησιά καθώς και στα μοναδικά ηλιοβασιλέματα.

Από τα δεξιά του Αφιώνα αγναντεύετε τον κόλπο του Αρίλλα και από τα αριστερά τον κόλπο του Αγίου Γεωργίου με την υπέροχη παραλία. Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Ιωάννης που χτίστηκε το 1636. Δίπλα στην εκκλησία έχει στηθεί ένα μνημείο προς τιμήν του Έκτορα Γιαλοψού, του αξιωματικού του πολεμικού ναυτικού που σκοτώθηκε στα Ίμια το 1996 και καταγόταν από εδώ
Το παραδοσιακό χωριό του Αφιώνα στεφανώνει μια χερσόνησο που περικλείει τον κόλπο του Αγίου Γεωργίου στη βορειοδυτική Κέρκυρα τριάντα πέντε χιλιόμετρα από την πόλη και το αεροδρόμιο της. Θα φτάσετε ύστερα από μία γραφική διαδρομή μέσα από χωριουδάκια και δάση ελιάς.

Aπό δω θα ξεχωρίσετε ανάμεσα στο σύμπλεγμα των Διάπόντιων νησιών την ακατοίκητη βραχονησίδα “Πετρωμένο Καράβι” που μοιάζει με ιστιοφόρο που πλέει αιώνια στο πέλαγος και στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία πολλών μύθων και θρύλων.,,,

Σύμφωνα με τον Πλίνιο είναι το πετρωμένο καράβι των Φαιάκων ενώ εδώ οι ντόπιοι θα σας πουν έναν άλλο μύθο. Θα σας πουν για κάποια βασίλισσα “Παμφλαγώνα” που επικαλέστηκε τον Άγιο Nικόλαο για να τιμωρήσει τον άπιστο ιππότη άντρα της ο οποίος ξελογιάστηκε με κάποια βασιλοπούλα στην Αραπιά. Και τούτος ο Άγιος τιμώρησε τον άπιστο πετρώνοντας το καράβι του.

Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι το χωριό είχε πρωτοκατοικηθεί τον 6ο αι. π.X. αλλά εγκαταλείφθηκε για να ξανακατοικηθεί τον 6ο αι. μ.X. από Aβάρους (Mογγολική ή Oυνική φυλή).

Ένα μονοπάτι θα σας οδηγήσει κάτω στο ιστορικό δίστομο λιμάνι του ” Πόρτο Τιμόνι”. Το λιμάνι που έκανε Αυστριακούς αρχαιολόγους να υποθέσουν ότι ίσως εδώ βρισκόταν η Ομηρική Φαιακία του Αλκινόου. Το ίδιο μονοπάτι θα σας οδηγήσει στην ακατοίκητη χερσόνησο έως πέρα στη μικρή εκκλησία του Αγίου Στυλιανού, που αποτελείται από μια φυσική σπηλιά……..
http://faiakonnisos.blogspot.com

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *