Ο Γουσταύος Κλάους γεννήθηκε στο Μένιγκεν της Βυαυαρίας και αρχικά εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο. Στη συνέχεια όμως εξαιτίας μιας αρρώστιας που τον ταλαιπωρούσε στο στήθος αναγκάστηκε να αναζητήσει τόπο διαμονής σε νοτιότερα μέρη. Το 1854 στάλθηκε από την εταιρεία Φελς και Σία στην Πάτρα ως αντιπρόσωπός της για να οργανώσει τον εμπορικό οίκο. Το 1858 έγινε πρόξενος της Γερμανίας στην Πάτρα, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το θάνατό του.Αργότερα έγινε πρόξενος της Γαλλίας.
Το 1859 αγόρασε έκταση 60 στρεμμάτων από τον κτηματία Γεώργιο Κωστάκη στο Ριγανόκαμπο όπου κατασκεύασε μια θερινή κατοικία. Στη συνέχεια όμως εκτιμώντας την καλή ποιότητα της σταφίδας προέβη στην αγορά και των γύρω περιοχών με αποτέλεσμα το 1861 να ιδρύσει την οινοποιητική εταιρεία Αχάια Καλόυς η οποία σύντομα εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες οινοποιητικές εταιρείες της Ελλάδας. Η Αχάια Κλάους γνωστή και για τη Μαυροδάφνη, που ονομάστηκε έτσι από τον Γουσταύο Κλάους για να τιμήσει την αρραβωνιαστικιά του Δάφνη, μια Ελληνίδα με μαύρα μάτια που πέθανε σε νεαρή ηλικία.
Κατα τη διάρκεια της ζωής του ήρθε σε επαφή με μεγάλες προσωπικότητες ενώ διατηρούσε φιλική σχέση με τον Χαρίλαο Τρικούπη τον οποίο πολλές φορές επισκέφθηκε ιδιαιτέρως στην Αθήνα για να τον συμβουλεύσει για το σταφιδικό ζήτημα. Επίσης στο σπίτι του, επί των οδών Ρ. Φεραίου & Ζαΐμη, φιλοξενήθηκαν πολλά μέλη της ελληνικής και βαυαρικής βασιλικής αυλής. Ήταν ένας από τους χρηματοδότες του δημοτικού θεάτρου της Πάτρας.
Απεβίωσε στις 11 Σεπτεμβρίου 1908 από αποπληξία καθώς ταξίδευε προς την Κέρκυρα άφηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Θωμά μέσα στον χώρο της Αχάια Κλάους. Ήταν παντρεμένος με τη Θωμαΐδα Καρμπούνη, κόρη του υπασπιστή του Όθωνα και μιας Βαυαρής από το Μόναχο, κυρίας επί των τιμών της βασίλισσας και είχε μια κόρη, την Αμαλία.












ΠΗΓΕς http://paliapatra.blogspot.gr
thebest.gr
/grecorama.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *