Οι αμερικανικές αρχές υγειονομικής περίθαλψης ανακοίνωσαν ότι μετά από σχετικούς ελέγχους, εντοπίστηκαν χαμηλά επίπεδα καρκινογόνας χημικής ουσίας σε ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα φάρμακα κατά της καούρας

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν δείγματα ρανιτιδίνης (ranitidine) -φάρμακο που είναι γνωστό με την εμπορική ονομασία Zantac- που περιείχαν μια μολυντική ουσία, η οποία ονομάζεται Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (N-nitrosodimethylamine, ή αλλιώς NDMA).

Αυτή είναι η ίδια χημική ουσία που βρέθηκε σε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση πέρυσι, προκαλώντας πολυάριθμες ανακλήσεις αυτών των φαρμάκων.

Η NDMA ταξινομείται ως “πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο” ουσία, επειδή έρευνες έχουν δείξει ότι προκαλεί καρκίνο σε ζώα. Οι χημικές αυτές συνθέσεις αποτελούν υποπροϊόν ορισμένων βιομηχανικών διεργασιών και χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν στην παραγωγή καυσίμου πυραύλων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ. Γενικά την εντοπίζουμε σε χαμηλά επίπεδα στο πόσιμο νερό και σε ορισμένες τροφές, όπως κάποιοι τύπου κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Καμία ανάκληση προς το παρόν
Προς στιγμής, ο FDA δεν συστήνει καμία ανάκληση της ρανιτιδίνης, ούτε λέει στους καταναλωτές να σταματήσουν να παίρνουν το Zantac. Ωστόσο, ξεκίνησε έρευνα για το εάν τα χαμηλά επίπεδα NDMA που βρέθηκαν στο εν λόγω φάρμακο αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ασθενών.

«Αν και η NDMA μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε μεγάλες ποσότητες, τα επίπεδα που βρέθηκαν στη ρανιτιδίνη (Zantac) από τους ελέγχους μας μόλις που υπερβαίνουν την ποσότητα την οποία αναμένουμε στα κοινά τρόφιμα», δήλωσε η δρ. Janet Woodcock, διευθύντρια του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας για τα Φάρμακα.

Μιλήστε με τον γιατρό σας
Τα άτομα που παίρνουν συνταγογραφούμενες εκδόσεις της ρανιτιδίνης (Zantac ή άλλο σχετικό φάρμακο) και θέλουν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το φάρμακο θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν με τον γιατρό τους, δήλωσε ο FDA. Και αν κάποιοι λαμβάνουν απλές εκδόσεις της ρανιτιδίνης (δηλαδή φάρμακα που προμηθεύονται χωρίς συνταγή γιατρού) θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν ένα διαφορετικό φάρμακο για την κατάστασή τους, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές για τις ίδιες ή παρόμοιες χρήσεις.
ΠΗΓΗ http://www.makeleio.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *