Μπορεί εν μέσω κρίσης η επιστροφή στην επαρχία και τον πρωτογενή τομέα να ακούγεται ως μία εύκολη και απλή λύση, αυτοί όμως που παίρνουν την απόφαση να κάνουν το μεγάλο βήμα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μεγάλο και πολλές φορές ανυπέρβλητο εμπόδιο.
Της Ελένης Λαζάρου
Το κόστος των απαραίτητων αγροτικών μηχανημάτων που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινά από τις 80.000 ευρώ.
Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα σκέφτηκε ο Χρήστος Σταμάτης. Ο 40χρονος πτυχιούχος του Πολυτεχνείου από την Λαμία δημιούργησε μια πλατφόρμα στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας νέοι αγρότες μπορούν να δουν και να νοικιάσουν τα μηχανήματα που έχουν στην αποθήκη τους αγρότες σε όλη την Ελλάδα και δεν τα χρησιμοποιούν.
Έτσι, κερδίζουν και οι νέοι αγρότες που κάνουν την δουλειά τους χωρίς να χρειάζεται να κάνουν μία μεγάλη επένδυση και οι ιδιοκτήτες μηχανημάτων που βγάζουν έξτρα εισόδημα
Ο Χρήστος Σταμάτης μιλά στo ΚoolΝews.gr και την Ελένη Λαζάρου.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την Mermix;
«Το Μermix, γεννήθηκε μέσα από την καθημερινή μου επικοινωνία με αγρότες. Ως CEO του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς, είδα ότι υπήρχε ένα μεγάλο παράδοξο όσον αφορά τα αγροτικά μηχανήματα. Από τη μία, υπήρχαν αγρότες οι οποίοι κατείχαν αγροτικό εξοπλισμό πανάκριβο, ολοκαίνουριο αλλά το χρησιμοποιούσαν ελάχιστα μέσα στο χρόνο…
Από την άλλη, υπήρχαν αγρότες, ιδίως νέοι, οι οποίοι δεν είχαν την πρόσβαση στον εξοπλισμό αυτό, αλλά δεν μπορούσαν κ να αγοράσουν λόγω έλλειψης κεφαλαίου και χρηματοδότησης.
Έτσι, ήρθε το mermix, η πρώτη πλατφόρμα, που σκοπό έχει να ενώσει τις δύο αυτές ομάδες και να δώσει πρόσβαση σε αυτούς που χρειάζονται αγροτικό μηχάνημα. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες εξοπλισμού, μπορούν πλέον να βγάζουν χρήματα από τα μηχανήματα τους, ενοικιάζοντας τα».
Πώς ακριβώς λειτουργεί;
«Ο τρόπος λειτουργίας είναι απλός. Ο ενδιαφερόμενος, συνδέεται στο mermix.gr, αναζητεί μηχάνημα κοντά του ή καταχωρεί το δικό του. Αφού δημιουργήσει το προφίλ του, πλέον αποκτά πρόσβαση σε χιλιάδες μηχανήματα ανά την Ελλάδα»!
Μπορεί κάποιος αγρότης να εξυπηρετείται σε σταθερή βάση και να μην χρειαστεί να αγοράσει μηχανήματα;
«Σίγουρα, για να είσαι αγρότης και να μπορείς να εξυπηρετείς τις βασικές ανάγκες χρειάζεται να έχεις έστω έναν αρχικό βασικό στόλο. Με το mermix, μπορεί κάποιος να καλύψει πολλές ανάγκες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του έτους και ανάλογα με την καλλιέργεια να ενοικιάσει κάποιος ένα βασικό ή συμπληρωματικό μηχάνημα. Για κάποιες καλλιέργειες, ωστόσο, όπως τα αρωματικά φυτά στα οποία έχουν στραφεί πολλοί νέοι, εξυπηρετούνται αποκλειστικά από το mermix, χωρίς να έχουν βασικά μηχανήματα».
Ποια είναι η ανταπόκριση που έχετε ως τώρα;
«Μέχρι στιγμής ο κόσμος μας μιλά μόνο με θετικά σχόλια. Έχουν από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσει το mermix, μάλιστα είναι και πολλοί που μας ζητάνε mobile εφαρμογή! Ο σύγχρονος αγρότης, είναι απαιτητικός και προσπαθεί να αναβαθμίσει τα προϊόντα του ώστε να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός».
Πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος μία επιτυχημένη start up εταιρεία στην Ελλάδα;
«Όταν πρωτοξεκινήσαμε, πριν 2 χρόνια περίπου, είχε μόλις ξεκινήσει η μόδα του startup. Εμείς, δεν το είδαμε έτσι ακριβώς. Προσπαθήσαμε βέβαια να είμαστε στο κλίμα της εποχής, γι’ αυτό και δεν αρνηθήκαμε τον τίτλο, αλλά κυρίως λειτουργήσαμε σαν μια επιχείρηση που απαρτίζεται από όλες τις δομές. Για εμένα και τον συνιδρυτή και φίλο μου, Γιάννη Στοϊτση, τα πράγματα ήταν απλά. Έπρεπε να πετύχει, είχαμε την εμπειρία, είμαστε μέσα στο χώρο εδώ και πολλά χρόνια.
Αυτό ισχύει γενικά για όλες τις επιχειρήσεις άσχετα αν είναι startups ή όχι. Πρέπει να το γνωρίζεις το αντικείμενο, να ασχολείσαι μόνο με αυτό και να το αγαπάς. Τότε θα πετύχει σίγουρα. Βέβαια, είχαμε και τη στήριξη αρκετών incubators, όπως Orange Grove, THEA, Innovathens που μας καθοδήγησαν σε δύσκολες στιγμές».
Τι άλλο κάνετε παράλληλα;
«Είμαι παράλληλα ο CEO του Stevia Hellas Coop, του πρώτου και μοναδικού συνεταιρισμού στέβιας στην Ευρώπη! Είναι κάτι που αγαπώ πολύ, μάλιστα και η ιδέα του mermix μέσω του Συνεταιρισμού προέκυψε.
Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στον αγροτικό χώρο στις άλλες χώρες; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει στη δική μας χώρα ώστε να αναβαθμιστεί η αγροτική παραγωγή;
Σαφώς και παρακολουθούμε τις εξελίξεις, προσπαθούμε συνεχώς να ενημερωνόμαστε για αυτό ταξιδεύουμε και πάρα πολύ! Η Ελλάδα πρέπει να αναβαθμίσει τον αγροτικό τομέα της, να μπει η τεχνολογία σε αυτόν και να εξελίξει την παραγωγή. Στο εξωτερικό, μάλιστα στις ΗΠΑ και την Ολλανδία, χρησιμοποιούν drones για ψέκασμα των καλλιεργειών. Το να είσαι αγρότης, είναι πολύ απαιτητικό και δύσκολο. Όμως όλοι, ειδικά οι νέοι, αν ψάξουν λίγο και δουν τι προσφέρει η τεχνολογία, μπορούν να εξελίξουν την παραγωγή τους με μεγαλύτερο κέρδος».
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
«Επειδή βλέπουμε ότι στην Ελλάδα το mermix ήδη πάει πολύ καλά, στόχος μας για τα επόμενα 2 χρόνια είναι η επέκταση σε 2 Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος, που θέλει πολλή μελέτη και σχεδιασμό, αλλά το θέλουμε πολύ γιατί ξέρουμε ότι θα πετύχει».
πηγη .reader.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *