ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ


Υπογραφή συμβολαίων με νομοθετημένα πεδία που θα καθορίζουν το χρόνο συνεργασίας, την τιμή, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος, δεσμεύοντας με ποινικές ρήτρες πλέον και τους τυροκόμους, ζητούν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης.
αλούν δε, τα μέλη τους να μην υποκύψουν στο στενό μαρκάρισμα που δέχονται τις τελευταίες εβδομάδες από τους γαλατάδες προκειμένου να υπογράψουν με ανοικτές τιμές, διότι έτσι κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε συμφωνίες που θα τους ζημιώσουν και θα βάλουν «φρένο» και στην ανοδική τιμή του γάλακτος, ρίχνοντας νερό στο αυλάκι των γαλατάδων.

Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα στη μαραθώνια συνάντηση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου στη Ξάνθη με τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου των Κτηνοτροφικών Συλλόγων των πέντε περιφερειακών ενοτήτων (σ.σ. Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Ροδόπη, Έβρος) της Περιφέρειας όπου αναλύθηκαν διεξοδικά τα νέα δεδομένα και το θετικό momentum που υπάρχει για τον παραγωγό στον τομέα του αιγοπρόβειου γάλακτος.

«Συμφωνήσαμε ότι τα συμβόλαια με ξεκάθαρους όρους και για τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη είναι το Α. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε για να πάμε μετά στο Β ή στο Ω. Και βέβαια δεν μπορεί να μιλάμε για αυτά τα ψευτοσυμβόλαια, που προτείνουν οι τυροκόμοι μέχρι σήμερα, όπου περιγράφεται με λεπτομέρεια πόσο καλός πρέπει να είναι ο παραγωγός και τί υποχρεώσεις έχει, χωρίς οι ίδιοι να αναλαμβάνουν την παραμικρή δέσμευση. Χρειάζεται να νομοθετηθούν τα πεδία της συνεργασίας και να προβλέπεται ρητά το πόσος θα είναι ο χρόνος της συνεργασίας, με εκ των προτέρων συμφωνημένη τιμή και ποιοτικά χαρακτηριστικά και με αναγραφή του χρόνου πληρωμής του γάλακτος, ώστε να μπορεί και ο παραγωγός να κάνει το κουμάντο του. Και όλα αυτά να συνδεθούν με ποινικές ρήτρες που θα δεσμεύουν και τις δύο πλευρές κι όχι μόνο τους κτηνοτρόφους», ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, που έχει αναλάβει τον άτυπο ρόλο του εκπροσώπου των συλλόγων της περιφέρειας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη πως ιδιαίτερο βάρος στην τετράωρη σύσκεψη των κτηνοτρόφων, δόθηκε, επίσης, στην ανάγκη να διασφαλίζονται από τη μια το θέμα της ζύγισης κι από την άλλη των ποιοτικών στοιχείων τα οποία θα πρέπει να έχει το γάλα. Και αυτό γιατί, όπως διευκρίνισε, έχει παρατηρηθεί πολλαπλώς ότι οι μεταποιητές δεν αποδέχονται την ογκομέτρηση της παγολεκάνης, με συνέπεια ο παραγωγός να επαφίεται στην καλή προαίρεσή τους, για τον πραγματικό όγκο πρώτης ύλης που παραδίδει, ενώ το ίδιο γίνεται και με τις αναλύσεις των ποιοτικών χαρακτηριστικών του γάλακτος, καθώς και εδώ η πιστοποίηση γίνεται από τις εταιρείες. «Ο ΕΛΟΓΑΚ, που ήταν ο διαιτητής δεν παρέχει πλέον αυτή την υπηρεσία και οι τρίτοι ιδιώτες δεν πιστοποιούνται ώστε να έχει ο κτηνοτρόφος και μια δεύτερη γνώμη, με αποτέλεσμα να έχει συμφωνήσει μια τιμή και όταν πάει να πληρωθεί να παίρνει λιγότερα, με επίκληση του μικροβιακού φορτίου ή το ποσοστό λιποπρωτεϊνών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου των συλλόγων:

Θέμα : «Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, για την υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στις πωλήσεις γάλακτος, από τους κτηνοτρόφους στις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος»

Κύριε υπουργέ

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Α.Μ.Θ. σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΥΚ Ξάνθης την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, συνυπογράφουμε την πρόταση προς το ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, που να υποχρεώνει τους κτηνοτρόφους και τις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος, να συνάψουν συμφωνητικά στην πώληση γάλακτος. Συμφωνητικά με συγκεκριμένους όρους που θα προβλέπονται στη νομοθετική σας παρέμβαση.

Οι όροι αυτοί θα πρέπει να προβλέπουν τουλάχιστον τα παρακάτω :

Διάρκεια συνεργασίας των δύο μερών.
Ποσότητα που προβλέπει ότι θα παραδώσει ο κτηνοτρόφος με ανοχή πρόβλεψης τουλάχιστον 30%.
Πρόβλεψη αθέτησης της συμφωνίας λόγω ανωτέρας βίας, σε σχέση με το ζωικό κεφάλαιο , χωρίς επιπτώσεις.
Αναγραφή της τιμής συμφωνίας. Σε περίπτωση συμφωνίας τιμολόγισης του γάλακτος με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά (λιπαρά, πρωτεϊνες, μικροβιακό φορτίο), αναγραφή τιμής βάσης και προκαθορισμένη αύξηση ή μείωση αυτής, σε περίπτωση μεταβολής των ποιοτικών χαρακτηριστικών.
Προκαθορισμένος χρόνος εξόφλησης της αξίας του προϊόντος που παραλαμβάνει ο μεταποιητής, βάση του (Ν.4492/2017) όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον (Ν.4587/2018) το αργότερο εντός 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου.
Ποινική ρήτρα για αθέτηση της συμφωνίας και για τους δύο συμβαλλόμενους.
Σύμβαση σε τρία αντίγραφα (αγοραστής, πωλητής και εφορία).
Καταχώρηση της σύμβασης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το ΥΠΑΑΤ.
Αναδρομική ισχύ του νόμου, για όσα συμφωνητικά έχουν υπογραφεί πριν τη δημοσίευσή του.
Σήμερα ισχύει η σύναψη συμφωνητικών με μονομερείς και λεόντειους όρους, οι οποίοι περιγράφουν τις υποχρεώσεις και τις επιπτώσεις που έχει η αθέτηση της συμφωνίας, μόνο για την πλευρά του κτηνοτρόφου. Δεν αναγράφεται επίσης η τιμή που συμφωνούν προφορικά τα δύο μέρη και στις περισσότερες περιπτώσεις στον κτηνοτρόφο δεν δίνεται ούτε αντίγραφο.

Επίσης οι δειγματοληψίες του προϊόντος γίνονται με τη μέριμνα του μεταποιητή, αφού ο ΕΛΟΓΑΚ είναι ουσιαστικά διαλυμένος, από τις πολιτικές που ακολουθεί το ΥΠΑΑΤ τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ο κτηνοτρόφος να δέχεται, θέλει δεν θέλει, τα αποτελέσματα που ανακοινώνει ο μεταποιητής, ο οποίος εντέλει αποφασίζει και την τιμή που θα αγοράσει το προϊόν!

Στην ποσότητα που παραλαμβάνει ο μεταποιητής, υπάρχει ογκομέτρηση, μέσω της άντλησης από το βυτίο μεταφοράς και με εξαίρεση τους κτηνοτρόφους που έχουν τοποθετήσει ζυγαριά στην παγολεκάνη τους, όλοι οι υπόλοιποι δέχονται υποχρεωτικά τη μέτρηση του αγοραστή!

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές ο κτηνοτρόφος, να είναι το υποχείριο της κατάστασης, για να μην χρησιμοποιήσουμε πιο βαριά έκφραση κι όχι ισότιμος συνεργάτης με τους μεταποιητές.

Εκτός από τη νομοθετική σας παρέμβαση στο θέμα της υποχρεωτικής σύναψης συμφωνητικών για την πώληση του γάλακτος, ζητάμε την επαναλειτουργία του ΕΛΟΓΑΚ, που τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα είναι σε αργία.

Με ένα αδιάβλητο κι αντικειμενικό σύστημα εξέτασης της ποιότητας αλλά και της ποσότητας του προϊόντος, βάσει του οποίου θα πληρώνεται ο κτηνοτρόφος.

Είναι υποχρέωσή σας να θέσετε τους όρους λειτουργίας της αγοράς.

Ξεκάθαρα συμφωνητικά με ξεκάθαρους όρους !

Χωρίς κανένας να μπορεί να εκμεταλλευτεί κανέναν!

Γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους!

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ
ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ
/www.agronews.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *