Το θλιμμένο χαμόγελο της ιταλίδας θα μπορούσε να εξηγηθεί από την σκοτεινή ιστορία της προσωπικής της ζωής.
Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα επιχειρεί να εξηγήσει το μυστήριο του χαμόγελο της Μόνα Λίζα, μελετώντας την οικογενειακή ιστορία της γυναίκας που απεικονίζεται στην διασημότερη δημιουργία του Λεονάρντ Ντα Βίντσι, σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent.
Στο βιβλίο τους «Mona Lisa: The People and The Painting» («Μόνα Λίζα: Οι άνθρωποι και η ζωγραφική»), οι συγγραφείς Μάρτιν Κεμπ και Τζουσέπε Παλάντι παρουσιάζουν το σκοτεινό οικογενειακό ιστορικό που έζησε η αινιγματική νεαρή γυναίκα.
Η Λίζα Γκεραρντίνι, όπως ονομαζόταν η Μόνα Λίζα, στην πραγματική ζωή, ήταν μόλις 15 ετών όταν αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν πλούσιο έμπορο από την Φλωρεντία, ο οποίος ονομαζόταν Φραντσέσκο ντελ Τζιοκόντο. Στο βιβλίο αποκαλύπτεται ότι ήταν μπλεγμένος σε βρώμικες δουλειές και μάλιστα δεν δίστασε να θυσιάσει την τιμή της συζύγου του για να εξασφαλίσει θέση στην υψηλή κοινωνία.
Οι Κέμπ και Παλλάντι αναφέρουν ότι ο σύζυγος της Μόνα Λίζα έκανε χρήματα με την πώληση σκλάβων από τη βόρεια Αφρική. Ο άνδρας «τους αγόραζε τακτικά» για να τους μεταφέρει στο λατιφούντιό του στη Φλωρεντία ως εργάτες, αλλά μόλις αυτοί ασπάζονταν τον Χριστιανισμό, τους μεταπωλούσε στον πλειοδότη.
Σε ένα άλλο σκάνδαλο στο οποίο συμμετείχε ο Φραντζέσκο ντελ Τζιοκόντο, ήταν όταν θέλησε να αποκτήσει την εύνοια της ισχυρής οικογένειας της Φλωρεντίας, αυτής των Μεδίκων. Το βιβλίο αποκαλύπτει ότι δύο άνδρες της οικογένειας αυτής προσπάθησαν να «δελεάσουν» την Λίζα και να αμαυρώσουν την «τιμή» της, αλλά εκείνη αρνήθηκε, απορρίπτοντας όλες τις άσεμνες προτάσεις τους.
Τότε ο σύζυγός της, φοβούμενος να θέσει σε κίνδυνο την επιχείρησή του και τη θέση του στη Φλωρεντία, υποστήριξε τις επιθυμίες των δύο μελών της οικογένειας των Μεδίκων. Μετά απ’ αυτό εξασφάλισε την φιλία τους όταν ήταν μπροστά, αλλά από πίσω του τον κορόϊδευαν και τον περιγελούσαν γι αυτή του την αδυναμία.
ΠΗΓΗ .paraskhnio.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *