Στις 27 Ιουλίου θα ανοίξει η εφαρμογή για την έκδοση της ψηφιακής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητές συσκευές, η οποία λειτουργεί ως ψηφιακό αποθετήριο ταυτοποιητικών εγγράφων φυσικών προσώπων (αποθήκευση στοιχείων που αφορούν στο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και στην άδεια οδήγησης οχήματος, κατά περίπτωση με σκοπό την ταυτοποίησή τους στους αρμόδιους φορείς του δημόσιου τομέα ή του ιδιωτικού τομέα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ψηφιακό πορτοφόλι (wallet) που θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (app) για «κατέβασμα» από το Google Play και το App Store και έτσι οι Έλληνες θα μπορούν να διαθέτουν σε ψηφιακή μορφή την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία τα στοιχεία που θα αποθηκεύονται στην εν λόγω εφαρμογή θα μπορεί ο κάτοχος του κινητού τηλεφώνου «να τα επιδεικνύει, για σκοπό ταυτοποίησής του, σε φορείς του δημόσιου τομέα κατά έννοια περ. α’ παρ. του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’143), δικαστικές αρχές και φυσικά και νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, που νομιμοποιούνται για έλεγχο ταυτότητας ταυτοποίηση, στο πλαίσιο άσκησης των κατά αρμοδιοτήτων τους εκπλήρωσης των κατά υποχρεώσεών τους».

Εξειδικεύοντας τα στοιχεία που θα αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή για τις ταυτότητες θα είναι:

Ο αριθμός ταυτότητας,

Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες,
Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες,
Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες,
Η ημερομηνία γέννησης,
Ο τόπος γέννησης,
Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας και
Η φωτογραφία του κατόχου
Για το δίπλωμα οδήγησης

Ο αριθμός άδειας οδήγησης,
Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες,
Η ημερομηνία γέννησης,
Ο τόπος γέννησης,
Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης,
Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης,
Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.),
Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος,
Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος,
Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος και
Η φωτογραφία του κατόχου.
Σημειώνεται, επίσης, ότι «η αποθήκευση των ανωτέρω στοιχείων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από μία κινητές συσκευές του φυσικού προσώπου».

Ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό: Τι είναι ο προσωπικός αριθμός
Σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή η Ελλάδα περνάει στην ψηφιακή εποχή και το περίφημο γραφειοκρατικό ελληνικό κράτος εκσυγχρονίζεται και γίνεται πιο φιλικό στον πολίτη. Με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στην ελληνική νομοθεσία.

Ο Προσωπικός Αριθμός, θα είναι ένας ενιαίος αριθμός,καθώς αποφασίστηκε να μην χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά το ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ των πολιτών. Θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες, ενώ θα χορηγηθεί σε όλους τους πολίτες, αντικαθιστώντας τον υφιστάμενο αριθμό ταυτότητας.

Ο Προσωπικός Αριθμός θα αποτελείται από 12 αλφαριθμητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 9 τελευταία είναι αριθμητικά, και χορηγείται άπαξ στο φυσικό πρόσωπο, ενώ δεν μεταβάλλεται και απενεργοποιείται με τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου.

Τα κριτήρια για τον Προσωπικό Αριθμό
Κριτήρια για την απόδοση ΠΑ θα είναι είτε τα κριτήρια για τη λήψη ΑΦΜ, είτε τα κριτήρια για τη λήψη ΑΜΚΑ, ο οποίος λαμβάνεται κατά τη γέννηση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Τα 9 τελευταία αριθμητικά στοιχεία του ΠΑ αποτελούν τον ΑΦΜ του φυσικού προσώπου.

Το Μητρώο του Προσωπικού Αριθμού θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), το οποίο περιλαμβάνει τα στοιχεία που είναι απολύτως αναγκαία για την επαλήθευση της ταυτότητας του φυσικού προσώπου, ήτοι όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπο γέννησης, Αριθμό Δελτίου.

Για την ασφαλή τήρηση του Μητρώου ΠΑ προβλέπεται να λαμβάνονται από τη ΓΓΠΣΔΔ όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα και φυσικά η κρυπτογράφηση.

Η επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων θα πραγματοποιείται με τον συνδυασμό του Προσωπικού Αριθμού και των στοιχείων φυσικής ή ηλεκτρονικής ταυτοποίησης. Η χρήση αποκλειστικά και μόνο του Προσωπικού Αριθμού δεν συνεπάγεται την ολοκλήρωση της επαλήθευσης της ταυτότητας του φυσικού προσώπου ούτε την παροχή δημοσίων υπηρεσιών προς αυτό.

«Ως εκ τούτου, ο ΠΑ αποτελεί στοιχείο αναγκαίο αλλά όχι επαρκές για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.

Επισημαίνεται ακόμη πως με την καθιέρωση του προσωπικού αριθμού γίνεται μια μεγάλη τομή στη διαδικασία απλοποίησης και αυτοματοποίησης των διαδικασιών ταυτοποίησης του κάθε φυσικού προσώπου.

Διευκολύνεται και απλοποιείται έτσι η διαλειτουργικότητα των διαφορετικών ψηφιακών συστημάτων του δημόσιου τομέα, δεδομένου ότι στο άμεσο μέλλον ο ΠΑ θα αποτελεί τον μοναδικό αριθμό που θα καλείται να χρησιμοποιεί ο κάθε πολίτης για τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών του με δημόσιους φορείς.

Επίσης, αναμένεται να αποκαλύψει πολλά φυσικά πρόσωπα που εμφανίζονται «με πολλά πρόσωπα» έναντι του Δημοσίου.

Από xiromeropress