ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ


Μουσταλευριά, παιδική λιχουδιά της εποχής, συνεχίζουμε να την φτιάχνουμε όταν εξασφαλίζουμε… μούστο, όπως… καληώρα. Οι πρώτες μνήμες από τη γιαγιά. Δίπλα στο μικρό σπιτάκι που υπάρχει ακόμη στο χωριό, βρισκόταν τότε η αποθήκη… οινοποιείο.
Με τους πρώτους χυμούς και η προετοιμασία για τη μουσταλευριά, βράσιμο του μούστου με στάχτη για να ανακοπεί ο βρασμός με ταυτόχρονη μείωση του όγκου…Αν θυμάμαι καλά στο μισό ο βρασμένος μούστος πήγαινε για μουσταλευριά και με το βρασμό… στο μισό του μισού γινόταν το πετιμέζι. Η μουσταλευριά γινόταν επί τόπου, ο βρασμένος μούστος έκανε και τα αξέχαστα μουστοκούλουρα. Το πετιμέζι, εξαιρετικά γλυκό στο υπόξινο, ήταν απαραίτητο για το χειμωνιάτικο χυλό. ..








ΠΗΓΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *