Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, διότι εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες…
Στη σημερινή εποχή οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία είναι ποικίλες και αφορούν όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Όπως γνωρίζουμε ,δυστυχώς δεν έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ανάπτυξη της κοινωνικότητάς τους, και γενικά σε παροχές, που όλη η υπόλοιπη κοινωνία θεωρεί δεδομένες.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, λοιπόν μας δίνει την ευκαιρία ως δημοτική αρχή να προσπαθήσουμε να αφυπνίσουμε τους δημότες μας και να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία .Ακριβώς ,γι’ αυτό το λόγο ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας προέβη στην κατασκευή ραμπών στις παραλίες του Δήμου μας, με σκοπό τη συμμετοχή των ατόμων αυτών σε όλο και περισσότερες απλές καθημερινές δραστηριότητες ,καθώς και την κατασκευή φιλικών πεζοδρομίων για την εύκολη μετακίνηση τους στα δημοτικά μας διαμερίσματα.
Επιπροσθέτως ,στοχεύουμε στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας αυτών. Επιδιώκουμε, επίσης να επιστήσουμε την προσοχή μας στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους ως δημοτική αρχή ,αλλά και ως επιμέρους μονάδες αυτής της κοινωνίας.
Στην Ελλάδα , ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο.
Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του ΠΟΥ και των επίσημων φορέων του κράτους. Το ελάχιστο ,λοιπό ν που μπορούμε να κάνουμε ως δημοτική αρχή ,που θέτει στο κέντρο της τον πολίτη και τα προβλήματα του είναι να παρέχουμε τη συνδρομή μας ως προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες με δράσεις και ενέργειες που θα κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη και θα αντιμετωπίζονται ως παραγωγικά μέλη της κοινωνίας μας. Τέλος ,να διακηρύττουμε το σεβασμό ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και να πράττουμε με γνώμονα την ισότητα ,την αξιοπρέπεια και το ψυχικό σθένος.
Σήμερα το απόγευμα ως τρόπο ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το Δημαρχείου του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, συμβολικά για μερικές ώρες θα φωταγωγηθεί, με πορτοκαλί και πράσινους τόνους.
Εκ του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας,
ο Δήμαρχος Γεώργιος-Θεόδωρος Αποστολάκης.

Από xiromeropress