Την Τρίτη 25 Απριλίου συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας. 

Ως δεύτερο θέμα συζήτησης έχουμε την «Έγκριση μελέτης και τευχών δημοπράτησης καθώς και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης του έργου: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΕΛ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ.

Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που διεκδίκησε και πήρε η Δημοτική Αρχή όπως είχαμε δεσμευτεί και στους κατοίκους του Μοναστηρακίου αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο κάνοντας πράξη ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Ένα έργο το οποίο έπρεπε να ενταχθεί σε ειδικά προγράμματα καθώς αφορούσε μία περιοχή του Δήμου μας που είναι κάτω από 2.000 κάτοικοι.

Παρά τις τρικλοποδιές του κ. Κασόλα ο οποίος λόγω της απειρίας του πρότεινε να ενταχθεί το έργο στο Πρόγραμμα «Τριτσης», πράγμα αδύνατο καθώς τα χρήματα που υπήρχαν στο πρόγραμμα δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του έργου (Στο πρόγραμμα «Τρίτσης» υπήρχαν 4.500.000 ευρώ και το έργο στοιχίζει 10.500.000 ευρώ), καταφέραμε χάρη στην εμπειρία μας στην διαχείριση τέτοιων έργων στην μακρόχρονη διοίκηση μας, να το εντάξουμε στο Ταμείο Ανάπτυξης.

Επιπλέον καταφέραμε να εντάξουμε στο έργο και την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι λογαριασμοί στα νοικοκυριά της Βόνιτσας όταν το έργο ολοκληρωθεί θα μειωθούν κατά 50 εώς 70 τοις εκατό ενώ σε ότι αφορά τους λογαριασμούς των νοικοκυριών στο Μοναστηράκι, αυτοί θα είναι πάρα πολύ χαμηλοί.

Η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού της Βόνιτσας και το αποχετευτικό στο Μοναστηράκι εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στα 10,5 εκατ. ευρώ. Το προτεινόμενο έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνει αναλυτικότερα:

– Έργα συλλογής των λυμάτων με την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης του οικισμού Μοναστηρακιου.

– Έργα μεταφοράς των λυμάτων του οικισμού αυτού στο υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο της Βόνιτσας με την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς καθώς και την απαιτούμενη αντιστοίχως επέκταση της ΕΕΛ ( Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων) του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας .

– Δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου για ενεργειακή αυτοτέλεια της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους. Για την επέκταση της ΕΕΛ ( Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων) συγκεκριμένα προτείνεται :

– Η μετατροπή της υφιστάμενης γραμμής βιολογικής βαθμίδας παρατεταμένου αερισμού από συμβατικό σύστημα ενεργού ιλύος παρατεταμένου αερισμού σε βιοαντιδραστήρα μεμβρανών ,προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη επέκταση της υφιστάμενης ΕΕΛ εντός των υφιστάμενων δεξαμενών ελαχιστοποιώντας την απαραίτητη για νέα έργα ΠΜ.

– Η αντίστοιχη αύξηση της δυναμικότητας της ΕΕΛ υπολογίζεται σε 8.000 ι.κ. από 5.000 που ήταν κατασκευασμένη δυναμικότητα της, μέχρι και σήμερα.

-Με την προτεινόμενη τεχνική λύση ουσιαστικά στην ίδια έκταση( εντός των υφιστάμενων υποδομών) πραγματοποιείται η επέκταση της ΕΕΛ ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων αφού η εκροή του διηθήματος των μεμβρανών υπερδιήθησης που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή της μεθόδου MBR είναι αντίστοιχη τριτοβάθμιας επεξεργασίας.

Ως εκ τούτου ουσιαστικά στην ίδια έκταση (εντός των υφιστάμενων υποδομών): Επιτυγχάνεται η τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, καθιστώντας ικανή την εκροή ακόμη και να επαναχρησιμοποιηθεί μελλοντικά είτε προς άρδευση ή για βιομηχανική χρήση.

Πρόκειται για ένα έργο που βοηθάει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του Μοναστηρακίου.

Δύναμή Πολιτών. Έργα και όχι λόγια…

Από xiromeropress