Τα Ζαγοροχώρια είναι μία ζωγραφιά από μόνα τους. Το καθένα έχει την ομορφιά του και είναι βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελούν έναν από τους top χειμερινούς προορισμούς. Ένα από αυτά τα παραμυθένια χωριά διαθέτει τα ωραιότερα αρχοντικά της Ηπείρου ενώ εκεί βρίσκεται το ψηλότερο σπίτι του Ζαγορίου με ύψος 13.5 μέτρα!
Το Δίλοφο Ιωαννίνων είναι χτισμένο στα 880 μέτρα , σε δύο κατάφυτους λόφους, βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα. Μέσα στον οικισμό μόλις φτάσετε, το αυτοκίνητο απαγορεύεται και είναι κάτι εξαιρετικό καθώς το χωριό κρατάει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.
Λίγα λόγια για την ιστορία του

Το Δίλοφο έχει μακραίωνη ιστορία καθώς χρονολογείται από το 540 μΧ ενώ γύρω στον 15ο αιώνα ο οικισμός αποτελείτο από 5 μαχαλάδες. Μέχρι το 1920 η ονομασία του ήταν Σωπετσέλι ή Σομποτσέλι. Στα σλάβικα αυτό σημαίνει τόπος με πολλά νερά. Οι 5 μαχαλάδες με την πάροδο του χρόνου συνενώθηκαν κι από τα τέλη του 18ου αιώνα το χωριό έχει την σημερινή του μορφή.
Αξιοθέατα
Μπαίνοντας στο χωριό, θα συναντήσεις τα ωραιότερα αρχοντικά της Ηπείρου. Η ζαγορίτικη αρχιτεκτονική είναι για να την θαυμάζεις και δεν είναι τυχαίο ότι στο Δίλοφο λόγω του ότι είναι διατηρητέος οικισμός επιτρέπονται μόνο αναστηλώσεις και ανακατασκευές παλαιών κτισμάτων.

Στη βόλτα σου θα συναντήσεις το αρχοντικό Μακρόπουλου με ύψος 13.5 μέτρα, το ψηλότερο κτίσμα της περιοχής, που κρύβει ένα θρύλο πίσω του.
Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση ο γιος ενός πάμπλουτου Ζαγορίτη παντρεύτηκε μία κοπέλα από διπλανό χωριό. Επειδή νοσταλγούσε το κορίτσι την οικογένειά του, ο σύζυγός της, έχτισε το αρχοντικό τόσο ψηλό για να μπορεί να βλέπει το χωριό της!

Θα ξετρελαθείς με τα λιθόστρωτα καλντερίμια τα οποία οδηγούν σε μέρη μαγικά και παραμυθένια. Αν έχεις όρεξη για περπάτημα και το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα βρεθείς σε έναν λόγο όπου εκεί θα χαθείς στη μαγεία της φύσης.
Κάθε χωριό έχει και την πλατεία του. Έτσι και στο Δίλοφο μόλις βρεθείς εκεί θα δεις και τον αιωνόβιο πλάτανο. Αν πεινάς ή θέλεις καφέ μπορείς να καθήσεις στην ταβέρνα «Σωποτσέλι» που λειτουργεί από το 1901!
Η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που είναι χτισμένη από το 1850 είναι ένα must to visit αξιοθέατο.

Διαμονή
Η διαμονή σου θα είναι μοναδική. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στο Αρχοντικό Δίλοφο, στο Αίθριο, στον Ξενώνα Γαία και στο Dilofo Hotel.
Το σίγουρο είναι ότι τα Ζαγοροχώρια είναι από μόνα τους παραμυθένια και σε όποιο χωριό κι αν βρεθείς θα περάσεις υπέροχα.
ΠΗΓΗ .travelgirl.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *