Ο λογαριασμός του ρεύματος είναι ένας από τους πιο ακριβούς που πληρώνουμε, έτσι όλοι προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να τον μειώσουμε. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε είναι να δούμε ποιες είναι οι συσκευές που καίνε πιο πολύ ρεύμα. Μειώνοντας τη χρήση τους ή αντικαθιστώντας τες με άλλες υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης μπορούμε να δούμε μείωση των χρημάτων που δαπανάμε!

Πριν αποφασίσουμε για την αντικατάσταση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες συσκευές ή την συντήρηση των υπάρχουσων παλαιών ηλεκτρικών συσκευών θα πρέπει πρώτα να τις μάθουμε αναλυτικά. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές.

Ηλεκτρικές συσκευές υψηλής κατανάλωσης ρεύματος
Μάθετε ποια είναι η κατανάλωση ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες επιβαρύνουν περισσότερο τον λογαριασμό ρεύματος στις οικίες.

Το κλιματιστικό μας έχει γίνει πλέον απαραίτητο τους καλοκαιρινούς και τους χειμερινούς μήνες όμως καίει πάρα πολύ. Για να μειώσουμε την κατανάλωσή αγοράζουμε ένα με τεχνολογία inverter τα οποία κάνουν μεγάλη οικονομία. Επίσης όταν έχουμε ανοιχτό το κλιματιστικό δεν αφήνουμε ανοιχτά παράθυρα και πόρτες γιατί έτσι μειώνουμε την απόδοσή του. Ρυθμίζουμε το κλιματιστικό 10°C πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία το χειμώνα και 10°C χαμηλότερα από την εξωτερική το καλοκαίρι.

Ένα παλιό ψυγείο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Καταρχάς τα παλιά ψυγεία λειτουργούν όλο το 24ωρο με αποτέλεσμα όλο αυτό το χρόνο να καίνε ασταμάτητα ρεύμα. Για να μειώσουμε την απώλεια ψύχους από το ψυγείο αποφεύγουμε να το ανοίγουμε συνέχεια και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Υπολογίζεται πως η αντικατάσταση ενός παλιού ψυγείου με ένα καινούριο θα κάνει απόσβεση περίπου σε 2 χρόνια.

Το μικρό και αθώο πιστολάκι είναι μια από τις ενεργοβόρες συσκευές που έχουμε στο σπίτι μας, καίει ακόμα περισσότερο και από το σίδερο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγοράσουμε ένα υψηλότερης ενεργειακής κλάσης το οποίο καταναλώνει λιγότερο ρεύμα έχοντας την ίδια απόδοση.

Ο θερμοσίφωνας από την άλλη χρειάζεται αρκετό ρεύμα για να ζεστάνει το νερό μας. Το ζεστό νερό είναι απαραίτητο στην καθημερινότητά μας και μάλιστα καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες από αυτό. Για να μειώσουμε τη χρήση του μπορούμε να τοποθετήσουμε ηλιακό θερμοσίφωνα, μιας και στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια. Για τις μέρες που είναι απαραίτητο να τον έχουμε ανοιχτό μειώνουμε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη στους 40 – 50°C και δεν τον αφήνουμε ανοιχτό συνέχεια, παρά μόνο για όσο είναι απαραίτητο.

Ο αφυγραντήρας είναι μια συσκευή που μπήκε πρόσφατα στην καθημερινότητά μας και έχει γίνει απαραίτητη σε όσους ζουν σε περιοχές με υγρασία. Μιας και καίει αρκετό ρεύμα θα πρέπει να αγοράσουμε έναν υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Ακόμα φροντίζουμε να μην έχουμε ανοιχτές πόρτες ή παράθυρα όταν λειτουργεί και απομονώνουμε το δωμάτιο στο οποίο θέλουμε να τον τοποθετήσουμε.

Ο φούρνος και κατ’ επέκταση η ηλεκτρική κουζίνα είναι από τις ηλεκτρικές συσκευές στην κουζίνα που καίει το περισσότερο ρεύμα. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τη χρήση του φούρνου και τον βάζουμε σε λειτουργία μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο. Ζεσταίνουμε το φαγητό μας στην τοστιέρα ή την ψηστιέρα και όχι στον κλασσικό φούρνο μιας και κάτι τέτοιο απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Ακόμα η εστία, τα μάτια της κουζίνας, καταναλώνουν αρκετό ρεύμα.

Τέλος το στεγνωτήριο ξοδεύει και αυτό μεγάλες ποσότητες ρεύματος. Για να μειώσουμε την κατανάλωση το γεμίζουμε καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε ώστε να μη χρειάζεται να το βάζουμε συχνά σε λειτουργία.

Γενικά όλες οι παλιές συσκευές καίνε πολύ περισσότερο ρεύμα από τις καινούριες, που είναι υψηλότερης ενεργειακής κλάσης..pir.gr

Από xiromeropress