Τα Δολιανά η Σουρνάρα της Ευρυτανίας είναι ένα μικρό χωριό στη νότια πλαγιά του όρους Καλιακούδα. Βρίσκεται στην κυριολεξία στην αγκαλιά της καταπράσινης Ευρυτανικής γης.
Η πρόσβαση στο Δολιανά είναι πολύ δύσκολη με ευκολότερη αυτή μέσω του Μεγάλου Χωριού. Οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν από πολλά χρόνια και οι περισσότεροι ξενητεύτηκαν στα πέρατα της γης για μία καλύτερη ζωή.
Όμως δεν ξέχασαν ποτέ το χωριό τους και κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου δίνουν εδώ το ραντεβού τους στο πανηγύρι του Αϊ-Λια ου το χαρακτηρίζουν διεθνές επειδή προσέρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου.
Εντύπωση προκαλούν στον επισκέπτη δύο πινακίδες. Η μια στη μνήμη του Χρήστου Βαστάκη, στο μικρό δρόμο που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αϊ-Λια και η άλλη στη μνήμη του Νίκου Μουτογιάννη στην μικρή πλατεία μπροστά στην εκκλησία.














Ο Χρήσος Βαστάκης που μετανάστευσε στο Νιού Χαίηβεν της Αμερικής ήταν η ψυχή του πανηγυριού. Αυτός το διοργάνωνε κάθε χρόνο και κατάφερε να το κάνει θεσμό ώστε να συνεχίζεται και μετά τον θάνατό του. Ο Νίκος Μουτογιάννης μετά από μακροχρόνια διαμονή στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε μόνος του στο χωριό όλη την διάρκεια του έτους.
Τα σημειώσουμε ότι τα Δολιανά βρίσκονται σε έναν από τους δρόμους προς το περίφημο “Πάντα Βρέχει”.
Υ.Γ.
Με την ευκαιρία δείτε το παρακάτω βίντεο που είναι αφιερωμένο στους Ευρυτάνες μετανάστες… αυτούς που έφυγαν αλλά δεν ξεχασαν.

ΠΗΓΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *