Δυναμική, με πολυπληθή συμμετοχή και παλμό ήταν η συγκέντρωση – διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στον Αστακό που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας.
 
Στόχος της κινητοποίησης ήταν να δηλωθεί η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στο Προεδρικό Διάταγμα που έγινε νόμος του κράτους και θα μετατρέψει το παράκτιο μέτωπο Αστακός – Μύτικας και τη νήσο Κάλαμο, σε βιομηχανική ζώνη ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών.
 
Η διαδήλωση ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία προς το Δημαρχείο, με τους συμμετέχοντες να κρατάνε μαύρες σημαίες, θέλοντας να συμβολίσουν το μαύρο μέλλον που περιμένει το τόπο τους με την θεσμοθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας («Οι ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, θυσία στις ιχθυοκαλλιέργειες», «Εφ.Συν.», 28/12/2022).
 
Κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών ομιλιών που ακολούθησαν ο Δημήτρης Στεργίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις που έχει η τοπική κοινωνία στην ΠΟΑΥ.
 
Ακολούθησε ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Πολύζος, που απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη, που βρίσκονταν σε προγραμματισμένο ραντεβού την ίδια ώρα, στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, μαζί με άλλους 74 Δημάρχους. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε χαιρετισμός του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκου Παπαναστάση.
 
 
Ο Αντιδήμαρχος Λευτέρης Μάντζαρης αναφέρθηκε στην ενεργή συμμετοχή του Δήμου Ξηρομέρου, όλα αυτά τα 2,5 χρόνια, όχι εναντίον του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών και όσων εργάζονται εκεί, αλλά κατά της κατάληψης κάθε μέρους του Δήμου αποκλειστικά και μόνο με ιχθυοκαλλιέργειες.
 
Στις αντιρρήσεις της κοινωνίας και της Επιτροπής Αγώνα στο σχεδιασμό της συγκεκριμένης ΠΟΑΥ αναφέρθηκε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Βασίλης Σούλας αναφέροντας ότι το μοναδικό και καθαρό αίτημα που υπάρχει είναι να εξαιρεθεί από την ΠΟΑΥ το παράκτιο μέτωπο Αστακός – Μύτικας και η Νήσος Κάλαμος.
 
 «Διαθέτουμε ένα εκπληκτικό παράκτιο μέτωπο, έχουμε εκπληκτικές θάλασσες, εκπληκτικές ακτές, δύο πανέμορφα νησιά τον Κάλαμο και τον Καστό να ακουμπούν πάνω στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, έναν πλούτο που μπορεί να απογειώσει την περιοχή μας αναπτυξιακά στο μέλλον στο κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού και για τα επιχειρηματικά συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων που έχουν δύναμη οικονομική, πολιτική και επηρεασμού τοπικών ΜΜΕ, σβήνουν τις καλύτερες ακτές του νομού από το χάρτη», ανέφερε.
 
 
Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αλέξης Φραίμης αναφέρθηκε στον παραλογισμό του σχεδιασμού που επιφέρει το Προεδρικό Διάταγμα «όπου δεν έρχεται να συγκεντρώσει τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών σε ένα ενιαίο ευρύτερο χώρο όπως είναι ο σκοπός των ΠΟΑΥ, αλλά έρχεται να νομιμοποιήσει την άναρχη κατάσταση του παρελθόντος των σκόρπιων μονάδων, σε όλο το εύρος του γεωγραφικού χώρου του Δήμου Ξηρομέρου».
 
 Επίσης, έκανε εκτεταμένη αναφορά στη διαδικασία προσφυγής στο ΣτΕ με συμμετοχή του Δήμου Ξηρομέρου, φορέων και κατοίκων, με στόχο μία πολυπληθή λίστα προσφευγόντων.
 
Με το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε πορεία και συμβολική ολιγόλεπτη διαμαρτυρία στην παραλία του Αστακού, στην προβλήτα που δένει το καράβι.

 

Του Τάσου Σαραντή.

Από xiromeropress