Μέχρι πριν μερικές ημέρες, η Περιφέρεια Ηπείρου και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, μετέφεραν σχεδόν σε καθημερινή βάση, νερό για την κάλυψη των αναγκών των κτηνοτρόφων, στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων. Η παρατεταμένη ανομβρία του φθινοπώρου είχε ως αποτέλεσμα να στεγνώσουν οι πηγές και μαζί οι ομβροδεξαμενές που καλύπτουν τις ανάγκες για τα κοπάδια. Το ζεστό και ξηρό φθινόπωρο είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν πέραν του συνηθισμένου στα βουνά της Ηπείρου, τα κοπάδια και οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι.

Συνήθως παίρνουν τον δρόμο προς τα χειμαδιά και τα βοσκοτόπια της Θεσσαλίας από τα μέσα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Φέτος όμως αρκετοί παραμένουν στα ορεινά όπου αιφνιδιάστηκαν από την ξαφνική μεταβολή του καιρού και την χιονόπτωση που συνεχίζεται.
Το Σαββατοκύριακο ήταν εξαιρετικά δύσκολο γι’ αυτούς.


Κάποιοι, υπό την έντονη χιονόπτωση, ξεκίνησαν να μετακινούν τα ζώα τους, να τα φορτώνουν σε φορτηγά και να παίρνουν τον δρόμο προς τα πεδινά..
Άλλοι παραμένουν ακόμη στα βουνά, αντιμέτωποι πλέον με πολλές δυσκολίες.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, δέχεται συνεχείς κλήσεις ώστε να μεταφέρει ζωοτροφές και παράλληλα προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτές τις οδικές προσβάσεις για να διευκολύνει την μετακίνηση, η οποία ωστόσο δεν είναι εύκολη υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες.
Προς το παρόν οι ανάγκες των μετακινούμενων κτηνοτρόφων καλύπτονται και είναι σίγουρο ότι με την πρώτη ευκαιρία θα πάρουν τον δρόμο προς τα χειμαδιά.
.epiruspost.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *